Hlavní obsah

Max Verstappen vyhrál kvalifikaci na Velkou cenu Kataru formule 1

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Max Verstappen vyhrál kvalifikaci na nedělní hlavní závod víkendové Velké ceny Kataru formule 1. Do něj už nizozemský pilot stáje Red Bull nastoupí jako staronový mistr světa, pokud skončí nejhůře šestý v sobotním sprintu. Programu úvodního dne na okruhu v Losailu šestadvacetiletý Verstappen dominoval, protože ovládl i jediný trénink.

Foto: Rula Rouhana, Reuters

Max Verstappen během tréninku na víkendovou Velkou cenu Kataru formule 1

Článek

V kvalifikaci, která se stejně jako sprint i hlavní závod uskutečnila po západu slunce pod umělým osvětlením, zvítězil s velkým náskokem 441 tisícin před Georgem Russellem z Mercedesu. „Byl to dobrý start do víkendu. Povrch je ale kluzký, na trať létá písek,“ uvedl Verstappen, kterému se v tréninku ani v kvalifikaci ve větrném počasí nevyhnuly problémy se smyky. „Ale auto tu funguje tak, jak jsem si představoval,“ dodal.

V druhé řadě budou stát exmistři světa Lewis Hamilton z Mercedesu a Fernando Alonso z Aston Martinu. Druhé a čtvrté místo původně obsadili piloti McLarenu Lando Norris a Oscar Piastri, ale oběma traťoví komisaři jejich nejrychlejší časy zrušili kvůli vyjetí z trati. Piastri skončil šestý, Norris bez dosaženého času uzavřel desítku finalistů kvalifikace.

Verstappenův jediný možný rival v boji o titul a týmový kolega Sergio Pérez se ani neprobojoval do finále kvalifikace. Po třináctém místě odstartuje do závodu až ze sedmé řady.

V odpoledním tréninku při západu slunce se k Verstappenovi nejvíce přiblížili piloti Ferrari Carlos Sainz a Charles Leclerc, v kvalifikaci na to ale nenavázali. Leclerc byl pátý, Sainz bude stát před Pérezem dvanáctý.

Verstappen může v 17. z celkových 22 soutěžních víkendů slavit zisk třetího titulu mistra světa za sebou. Suverén šampionátu vede pořadí s náskokem 177 bodů a k definitivě prvenství potřebuje získat ještě tři.

Sobotní sprint má start naplánovaný na 19:30 SELČ, předcházet mu bude odpolední kvalifikace. Nedělní Velká cena Kataru odstartuje v 19:00.

Program před Velkou cenu Kataru
Trénink:
1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:27,428
2. Sainz (Šp./Ferrari) -0,334
3. Leclerc (Mon./Ferrari) -0,481
4. Alonso (Šp./Aston Martin) -0,491
5. Pérez (Mex./Red Bull) -0,588
6. Cunoda (Jap./AlphaTauri) -0,599.
Kvalifikace na hlavní závod:
1. Verstappen 1:23,778
2. Russell -0,441
3. Hamilton (oba Brit./Mercedes) -0,527
4. Alonso -0,591
5. Leclerc -0,646
6. Piastri (Austr./McLaren) -0,762

Reklama

Související témata: