Hlavní obsah

Verstappen doma zaútočí na další rekord F1, zároveň mu ale ve Francii hrozí tučná pokuta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tribuny se promění v oranžovou lavinu a budou očekávat jediné: triumf jejich Maxe Verstappena. Po měsíční pauze se znovu rozbíhá kolotoč šampionátu F1 a ansámbl teď zamířil do nizozemského Zandvoortu, tedy domácího prostředí suverénního lídra mistrovství. A pokud i tady Verstappen zvítězí, bude to jeho devátý triumf v řadě, čímž vyrovná historický rekord Sebastiana Vettela. I ten ve službách Red Bullu zažil v roce 2013 devět výher za sebou.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Max Verstappen krátce poté, co triumfoval na Hungaroringu.

Článek

Samotná stáj Red Bull má na kontě dokonce už 13 triumfů v řadě, a tak jen navyšuje historické maximum. „Podle mě mohou Maxe zastavit jen problémy se spolehlivostí. Myslím si, že svět ho rád uvidí vyhrát domácí závody. Vyrovnat rekord na holandské půdě by bylo něco výjimečné. Po letní pauze se vrátí odpočinutý, není vůbec pod tlakem, což mu pomůže. Jakmile se zvedne opona, zase bude dokonale tancovat,“ míní Mark Webber, bývalý pilot Red Bullu.

Další exjezdec z F1 Timo Glock zavtipkoval: „Jak zastavit Maxe? Jedině tak, že by celý víkend jezdil bez předního křídla.“

Foto: Marton Monus, Reuters

Max Verstappen při zastávce v depu.

Sám Verstappen strávil letní pauzu s přítelkyní Kelly Piquet na Sardinii. „Letní přestávka byla skvělá a měl jsem dost času na odpočinek s přáteli. Jsem nadšený, že se teď vrátím do druhé poloviny sezony, a nebylo by nic lepšího než začít dobře v Nizozemsku. Je to úžasná trať a fanoušci jsou zde neuvěřitelní. Ať už bude panovat jakékoliv počasí, uděláme vše pro to, abychom získali maximální počet bodů,“ řekl Verstappen.

Že získá třetí titul v řadě nikdo nepochybuje, a tak je vlastně teď kruciální otázkou v F1, jestli dominantní Red Bull vyhraje všechny závody sezony. To se zatím nikomu nepodařilo, nejblíže tomu byl McLaren před 25 lety (15 z 16) a Mercedes v roce 2016 (19 z 21). „Myslím, že je pro lidi těžké pochopit, kolik práce a úsilí je potřeba na vytvoření podobné dominance. Číhá totiž na vás mnoho nástrah – jezdeckých, technických či při zastávkách v boxech. Ale oni to zvládají,“ říká Webber.

Zkrátka všechno je pro Verstappena a spol. dokonalé, tedy snad až na jednu „maličkost“. Verstappen do Zandvoortu aktuálně dorazil jako „hříšník“. Na sociálních sítích se totiž objevily záběry pořízené jeho kamarádem Markem Coxem, kterak řídí úchvatný hypercar Aston Martin Valkyrie. Vůz za zhruba 75 milionů korun pochází z dílny technického génia stáje Red Bull Adriana Neweyho, leč spíš než jeho krása a zvuk zaujala na videu rychlost, která byla na tachometru. Verstappen ve francouzském tunelu na pobřeží Středozemního moře, kde je devadesátka, jede 124 km/h. K tomu má na uších kvůli hluku auta sluchátka, což je však v normálním provozu podle francouzských pravidel zakázané. Také proto britský list Daily Mail píše, že by zveřejněné video mohlo mít pro Verstappena následky v podobě vyšetřování či pokuty.

On sám se k tomu zatím nevyjádřil.

Reklama

Související témata: