Hlavní obsah

VIDEO: Dojemné sbohem. S Massou se rozloučilo 15 tisíc fanoušků Ferrari

Praha/Maranello

V rudém monopostu sice odjede ještě dva závody, dojemné loučení Felipeho Massy s týmem Ferrari ale proběhlo již o uplynulém víkendu. Na rozlučku s dvaatřicetiletým brazilským jezdcem dorazilo na okruh v Maranellu patnáct tisíc diváků, kteří dali patřičně najevo, jak jim sympatický jezdec přirostl k srdci.

Massova rozlučka s fanoušky.

 
Článek

Massa od roku 2003 pro Ferrari testoval, v roce 2006 pak získal místo závodního jezdce, a stihl tak jednu sezónu sbírat zkušenosti po boku legendárního Michaela Schumachera. Poté jezdil po boku Kimiho Räikkönena a Fernanda Alonsa. Za osm let vyhrál jedenáct Velkých cen, šestatřicetkrát byl na stupních vítězů a patnáctkrát startoval z pole position.

„Felipe je opravdový ferrarista a navždy bude nesmazatelně patřit do historie naší značky. Za všechny závody, které v našich barvách odjel, za všechna vítězství i za těch pár sekund, kdy byl mistrem světa," připomněl prezident Ferrari Luca di Montezemolo rok 2008, kdy Massa sahal po titulu mistra světa, nakonec ale prohrál o jediný bod s Lewisem Hamiltonem z McLarenu.

Hamilton uzmul titul v poslední zatáčce

Massa tehdy ovládl poslední podnik sezóny v Brazílii a Hamilton k zajištění titulu potřeboval dojet nejhůř pátý, ještě v posledním kole byl ale šestý za Timem Glockem. Nakonec se mu podařilo německého jezdce předjet v nájezdu do cílové rovinky, a mohl tak začít slavit svůj zatím jediný mistrovský titul. „Ten předjížděcí manévr mi dodnes přijde trochu divný,"  poznamenal Montezemolo.

O rok později Massa svedl boj o život, když při kvalifikaci na Velkou cenu Maďarska utrpěl vážné zranění hlavy a do kokpitu usedl až v následujícím roce. „Prožili jsme společně skvělé chvíle, přišly ale také okamžiky mnohem vážnější. Byly to překotné roky a chci za ně Felipemu veřejně poděkovat," podotkl Montezemolo.

O Massově další budoucnosti ve formuli 1 už je také jasno. Brazilec bude jezdit za Williams, kde nahradí Venezuelana Pastora Maldonada. „Přeji mu v další kariéře to nejlepší a jsem si jistý, že se ještě potkáme. Život je dlouhý a Felipe bude vždy součástí naší rodiny. Koneckonců i způsob našeho rozchodu ukázal, že může proběhnout v klidu, v přátelském a konstruktivním duchu ke spokojenosti obou stran," dodal Montezemolo.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint dnes 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články