Hlavní obsah

VIDEO: Ferrari ukázalo novou formuli, která musí dojet pro titul

PRAHA/MARANELLO

Stáj Ferrari touží po tříleté odmlce zpět na první místo a tak symbolicky odhalila svůj nový monopost jako první. Slavnostní premiéra se odehrála v pátek v Maranellu a v sobotu se vůz s označením F150, které připomíná 150. výroční sjednocení Itálie, poprvé ukáže na trati ve Fioranu.

Foto: Ferrari Photoservice, ČTK/AP

Fernando Alonso (vlevo) a Felipe Massa odhalují monopost Ferrari F150 pro sezónu 2011.

Článek
Fotogalerie

Ferrari v minulém roce sahalo v těsném boji s jezdci stáje Red Bull po mistrovském titulu, strategické selhání v posledním závodu v Abú Zabí ale odsoudilo Fernanda Alonsa k druhému místu za triumfujícím Sebastianem Vettelem. Cíl Scuderie je proto zcela jednoznačný. „Letos musíme vyhrát, stůj co stůj. Provedli jsme změny v týmu, aplikovali jsme řadu vylepšení a už se nemůžeme dočkat prvních střetů s konkurencí,“ prohlásil při slavnostním odhalení v Maranellu prezident Ferrari Luca di Montezemolo.

Ferrari F150foto: Reuters/Ferrari

"Věřím, že tohle auto bude stejně silné, jako je krásné. Je to plod mnohaměsíční práce spousty lidí. Teď je na nás, abychom naplnili očekávání celého týmu. Pro mě byl loňský rok první ve Scuderii a přinesl zcela fantastické věci. Proto se už nemohu dočkat startu nové sezóny," pravil Fernando Alonso.

Monopost F150 je podobný modelu z loňské sezóny, má ale širší střední část, do níž se po roční pauze vrátila jednotka KERS (systém rekuperace kinetické energie), která přeměňuje teplo uvolněné při brzdění na elektrický proud a umožňuje několikasekundové navýšení výkonu motoru až o 60 kW. Podle technického ředitele Ferrari Alda Costy ale konstruktéři nemohli jen kopírovat a kvůli zákazu dvojitého difuzoru museli přijít se zcela novým řešením.

Ferrari F150foto: Reuters/Ferrari

„Monopost vypadá jako ten loňský, z technického hlediska je to ale zcela odlišné auto. Počínaje zadní částí, podvozkem i aerodynamikou vrchní části,“ poznamenal Costa.

Ferrari F150foto: Reuters/Ferrari

Jedním ze základních požadavků vedení bylo zvýšení spolehlivosti vozu. Loni totiž technické problémy provázely jezdce v rudých vozech polovinu sezóny. „To je základní kámen naší práce. Navíc pokračujeme ve vývoji a vůz, který vidíte dnes na pódiu, bude jiný při testech ve Valencii i na startu sezóny v Bahrajnu,“ podotkl šéf stáje Stefano Domenicali.

Ferrari F150foto: Reuters/Ferrari

Di Montezemolo při premiéře nové zbraně Scuderie vyjádřil nesouhlas se zákazem testování v průběhu sezóny. „Musíme spolu s FIA zapracovat na pravidlech a předpisech. Podle mého názoru není možné, abychom byli jediný profesionální sport, který neumožňuje v průběhu sezóny trénink. Musíme se vyhnout tomu, aby jediná oblast s možností testování byla aerodynamika. Prostor musí dostat i mechanická oblast a motory,“ zdůraznil prezident Ferrari.

Reklama

Související témata:
Ford F-150