Hlavní obsah

VIDEO: Formulový taxík. Alonsovi došel benzín, a tak si stopl Webbera

PRAHA

Tak kam to bude? Do role taxikáře se po skončení Velké ceny Německa vžil pilot stáje Red Bull Mark Webber. Třetí muž nedělního závodu totiž během kroužení po okruhu před zajetím do boxů nabral stopujícího jezdce Ferrari Fernanda Alonsa, který záhy po projetí cílem musel svůj vůz odstavit, aby mu v nádrži zůstal povinný litr benzínu pro technickou analýzu.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Fernando Alonso (vpředu) oslavuje s Markem Webberem, druhé, resp. třetí místo ve Velké ceně Německa. Alonso na vyhlášení přijel na Webberově monopostu.

Článek

Slavící Lewis Hamilton, který na Nürburgringu vybojoval druhé letošní vítězství, asi nevěřil svým očím, když vedle jeho mcLarenu zastavil v parc fermé Webber s Alonsem na kapotě. V euforii si ale možná nikdo z účastníků neuvědomil, že oběma jezdcům v tu chvíli hrozil trest za porušení bezpečnostních předpisů, monopost jsou totiž určeny výhradně pro přepravu jedné osoby. Komisaři ale tentokrát byli shovívaví...

Podobný kousek se zdaleka nestal ve formuli 1 poprvé. Před dvaceti lety se na konci Velké ceny Británie v Silverstonu dostal do potíží s palivem Ayrton Senna, jemuž posléze nabídl svezení vítězný Nigel Mansell. V roce 1997 vzal na Hockenheimringu Michael Schumacher na kapotu Giancarla Fisichellu a třeba v roce 2001 odvezl v Barceloně David Coulthard Miku Häkkinena.

Zřejmě nejbláznivější kousek ovšem předvedlo v roce 1986 při Grand prix Mexika hned celé kvarteto jezdců. Phillippe Alliot si tehdy posadil na svůj ligier "stopující" Stefana Johanssona a Reného Arnouxe, záhy ale i jemu došlo palivo. A tak bezmocná trojice využila pro dopravu do boxů williams Nelsona Piqueta...

Reklama

Související témata: