Hlavní obsah

VIDEO: Od kladiva k pneumatickému utahováku.Takhle vypadal pit stop v roce 1950 a dnes

Překotný vývoj motoristického sportu dokumentuje nejen neustále stoupající úroveň samotné techniky. Zajímavé, byť místy úsměvné, srovnání nabízí i taková věc jako zastávka v boxech, Podívejte se, jak vypadal pit stop v roce 1950, kdy se zrodilo mistrovství světa vozů formule 1, a jak vypadá dnes.

Pit stop 1950 vs. 2013

 
Článek

Na ukázce je pit stop při závodu 500 mil Indianapolis v roce 1950 a zastávka v boxech Fernanda Alonsa při loňské Velké ceně Austrálie F1. A rozdíl je víc než markantní. Zatímco na Indy 500 trvalo před čtyřiašedesáti lety čtyřem mechaniků dotankování a výměna dvou pneumatik 67 sekund, dvacítka mužů v rudých kombinézách Ferrari prohodila kompletní sadu gum - bez dotankování - za tři sekundy. Což je mimochodem o sekundu pomalejší čas, než činí současný rekord.

A co nejvíc bije do očí? Asi vývoj v uchycení kol. V roce 1950 držela kolo jedna křídlatá matice, na kterou mechanici museli jít s kladivem. Dnešní povolení a utažení centrální matice pomocí pneumatického rázového utahováku je proti tomu hračka...

Reklama

Související témata: