Hlavní obsah

Vítěz kvalifikace ani neodstartoval! Verstappen sebral Hamiltonovi vedení

Aktualizováno

Nizozemský jezdec Max Verstappen vyhrál Velkou cenu Monaka a ujal se o čtyři body vedení v šampionátu formule 1. Pilot Red Bullu využil nejen předstartovního odstoupení vítěze kvalifikace Charlese Leclerca z Ferrari, který měl potíže s převodovkou, ale i zaváhání rivala a dosavadního lídra Lewise Hamiltona z Mercedesu.

Foto: Sebastien Nogier, Reuters

Max Verstappen oslavuje vítězství ve Velké ceně Monaka.

Článek

Mistr světa se v úzkých uličkách nedokázal propracovat vpřed a uškodila mu i týmová strategie, po níž se propadl až na sedmé místo. Brit nakonec alespoň minimalizoval ztráty ziskem prémiového bodu za nejrychlejší kolo závodu.

Verstappen vyhrál v Monte Carlu poprvé a premiérově se rovněž vyhřívá v čele průběžného pořadí MS. Při jeho dvanáctém triumfu v kariéře skončil druhý Carlos Sainz z Ferrari a třetí Lando Norris z McLarenu. Tým Red Bull poskočil i do čela Poháru konstruktérů. Nepovedený závod sesazených Stříbrných šípů podtrhlo odstoupení Valtteriho Bottase, jemuž nešla v polovině závodu při výměně pneumatik sundat zaseknutá matice a musel vzdát z druhé příčky.

Foto: Sebastien Nogier, Reuters

Je rozhodnuto. Pilot Ferrari Charles Leclerc odstupuje z Velké ceny Monaka těsně před startem.

Prestižní závod se vrátil do MS po roční pauze a díky rozvolnění opatření proti koronaviru na něj mohlo přijít 7500 fanoušků. Ty ale ještě před startem rozesmutněla zpráva, že v závodě bude chybět vítěz domácí jezdec Leclerc. Pilot Ferrari nakonec doplatil na havárii v závěru sobotní jízdy, a ač se zdálo, že bude jeho převodovka v pořádku a on nebude muset čelit výměně, která by znamenala odsun o pět míst zpět, při nájezdu na start zjistil, že jeho vůz nereaguje dobře a mechanici s rozbitým komponentem už nestihli nic udělat. Monacký pilot nedojel do cíle domácí Velké ceny ani při třetím pokusu v F1.

Z první řady proto začal osamocený Verstappen, který ubránil vedení před Bottasem. Finský jezdec se ale rivala držel a po 17 kolech ztrácel jen dvě sekundy. Naopak na šestém místě zůstal dál zaklesnutý úřadující šampion Hamilton, který se nemohl dostat před Pierra Gaslyho z AlphaTauri.

Brit neuspěl ani ve 30. kole, kdy absolvoval výměnu pneumatik o něco dříve než jeho francouzský soupeř a naopak se později propadl i za Sebastiana Vettela na sedmou příčku. Daleko hůř ale dopadl Bottas, který se při zastávce úplně zasekl a kvůli přetrvávajícím problémům s výměnou pravé přední pneumatiky a protáčející se maticí musel závod vzdát.

To Red Bull zvládl zastávky skvěle a vedle toho, že udržel Verstappena na první příčce, i jeho druhý jezdec Sergio Pérez se následně vyhoupl na čtvrté místo. Na něm dojel až do cíle a stejně jako vítězného Verstappena ho odmávala tenisová hvězda Serena Williamsová. První bod pro Alfu Romeo v sezoně získal desátý Antonio Giovinazzi.

"Vyhrát na tomto místě je mimořádná věc. Jsem tu i prvně na stupních vítězů. Vzpomínám si, že jsem tu chtěl uspět už jako malý. Nikdy nevíte, co se v takovém závodě může stát, ale měli jsme ho docela pod kontrolou. Musím se ale dívat dopředu. Čeká nás dlouhá sezona," řekl před kamerami v cíli Verstappen.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Velká cena Monaka, závodu MS vozů formule 1 v Monte Carlu:
1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:38:56,820
2. Sainz (Šp./Ferrari) -8,968
3. Norris (Brit./McLaren) -19,427
4. Pérez (Mex./Red Bull) -20,490
5. Vettel (Něm./Aston Martin) -52,591
6. Gasly (Fr./AlphaTauri) -53,896
7. Hamilton (Brit./Mercedes) -1:08,231
8. Stroll (Kan./Aston Martin)
9. Ocon (Fr./Alpine)
10. Giovinazzi (It./Alfa Romeo) všichni-1 kolo.
Nejrychlejší kolo:
Hamilton.
Průběžné pořadí (po 5 z 23 závodů):
1. Verstappen 105 b.
2. Hamilton 101
3. Norris 56
4. Bottas (Fin./Mercedes) 47
5. Pérez 44
6. Leclerc (Mon./Ferrari) 40.
Pohár konstruktérů:
1. Red Bull 149
2. Mercedes 148
3. McLaren 80
4. Ferrari 78
5. Aston Martin 19
6. AlphaTauri 18
7. Alpine 17
8. Alfa Romeo 1.

Reklama

Související témata: