Hlavní obsah

Grosjean po odchodu z F1 bude závodit v IndyCar

Francouzský pilot Romain Grosjean bude po odchodu z formule 1 působit v zámořském seriálu IndyCar. Účast v něm ale zatím omezil na městské a klasické závodní okruhy, na oválech startovat nebude, protože na ně není zvyklý. Čtyřiatřicetiletý Grosjean bude reprezentovat stáj Dale Coyne Racing a počítá v roce 2021 se starty v třinácti závodech z celkových sedmnácti.

Foto: Sport.cz

Romain Grosjean

Článek

"Těším se moc. Měl jsem na nadcházející sezonu různé možnosti, ale série IndyCar byla vždy můj favorit. Jsou v ní mnohem vyrovnanější šance než ve formuli 1. Nemůžu se dočkat, že zase budu moci promlouvat do pořadí na stupních vítězů," řekl Grosjean, který ve formuli 1 absolvoval 179 závodů, desetkrát vybojoval pódiové umístění, ale žádné vítězství (0-2-8).

Grosjean přišel v minulé sezoně o místo v týmu F1 Haas, za který jezdil pět let, předtím od roku 2009 působil v Lotusu. Jeho posledním závodem v královské automobilové třídě byla listopadová Velká cena Bahrajnu, která pro něj málem skončila fatálně. Jako zázrakem totiž unikl po půlminutě z hořící formule, která vzplála po nárazu do bariéry. Tři dny strávil v nemocnici a musel vynechat závěrečné dvě Grand Prix sezony.

"Levá ruka se ještě hojí, ale do prvních testů (22. února) bych měl být schopen jet," řekl. Čtyři závody na oválech vynechá kvůli malé praxi. "Prostě se necítím připravený na to hned závodit na oválech," vysvětlil.

Seriál IndyCar má naplánovaný první závod na 18. dubna v americkém Birminghamu.

Reklama

Související témata: