Hlavní obsah

Je už o titulu v F1 jasno? Verstappen má náskok, který zatím nikdo v historii nepromrhal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Kanadě jel svůj 150. závod v kariéře, což v dějinách formule 1 zatím dokázalo jen 40 jiných pilotů. Připsal si v něm 26. vítězství, což ho pro změnu poslalo na deváté místo historických tabulek a on překonal takové velikány jako byli šampioni F1 Niki Lauda a Jim Clark. Max Verstappen to ale v neděli jen lakonicky okomentoval: "Každý rok odjezdíme víc závodů, takže když máte dobré auto, nedá se to porovnávat.“ Pro něj je nejdůležitější teď a tady.

Foto: Jim Watson, Reuters

Max Verstappen se raduje ze svého triumfu v kvalifikaci na Velkou cenu Kanady.

Článek

A současnost ve Verstappenových očích je tuze růžová, neboť v neděli na okruhu v Montrealu vyhrál pátou Velkou cenu z posledních šesti a navýšil svůj náskok v čele šampionátu na Sergia Péreze na 46 bodů.

Mimochodem od roku 2010, kdy byl v F1 zavedený nový – a mnohem štědřejší bodový systém, v němž vítěz dostává 25 bodů, se nikdy nestalo, aby titul unikl muži, který má takový náskok jako teď Verstappen. Smutným rekordmanem je Fernando Alonso, kterému v roce 2012 k prvenství nestačil ani 40bodový polštář. "Je důležité mít velký náskok, ale zároveň víte, že se to velmi rychle může všechno zvrátit. Musíme mít věci pod kontrolou a tady vědět, že vždycky můžete věci dělat lépe," řekl Verstappen.

Jsou to přitom jen dva měsíce, co měl před ním Charles Leclerc náskok 46 bodů a hovořilo se o Verstappenově krizi. Teď ale pilot Ferrari ztrácí na Nizozemce 49 bodů.

Rázem je všechno jinak.

Suverénně si Verstappen vedl i v Kanadě, když odolal závěrečnému tlaku Carlose Sainze. "Posledních patnáct kol jsem jel absolutně naplno, ale zároveň jsem si uvědomoval, že si nesmím dovolit udělat žádnou chybu, protože Carlos byl po celou dobu velmi blízko. Ferrari bylo v Kanadě rychlejší. Ale na některých okruzích mají výhodu oni, jinde zase my," popsal Verstappen.

Verstappen se musel na konci závodu vyrovnat ještě s jednou obtíží, když mu nefungovala týmová vysílačka. On to zvládl a sportovní poradce stáje Red Bull Helmut Marko se pak usmíval: "Když se tohle stane, má to jednu výhodu, že na boxové zídce neslyšíme žádné stížnosti."

Tým rovněž vede v Pohár konstruktérů, kde má 76 bodů k dobru na druhé Ferrari.

Směřuje Red Bull s Verstappenem jednoznačně za titulem, nebo se soupeři vzepřou statistikám?

Reklama

Související témata: