Hlavní obsah

Lacko si hned první den úvodního závodu ME tahačů připsal výhru

Automobilový jezdec Adam Lacko si hned v úvodní den prvního závodu mistrovství Evropy tahačů připsal premiérové vítězství. Na domácí trati v Mostě ovládl druhou jízdu, ve více bodované první byl čtvrtý. Do sezony, která kvůli pandemii koronaviru odstartovala s výrazným zpožděním, vstoupil nejlépe Maďar Norbert Kiss.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Adam Lacko na trati v Mostu prvního závodu prvního soutěžního dne.

Článek

"Vyhrát na domácí půdě je vždy důležité a jsem rád, že se nám to podařilo. Jsem velmi rád, že jsem mohl hned první den potěšit diváky, kteří přišli, i když jich s ohledem na pravidla není moc," řekl Lacko, který v dramatické koncovce druhé jízdy udržel za svými zády dotírajícího Němce Saschu Lenze.

První jízdu suverénně ovládl Kiss, který byl nejrychlejší v měřeném tréninku i v kvalifikaci. "Myslím si, že nás všechny na úvod překvapil svojí rychlostí, nikdo z nás mu nestíhal, ale pak jsme Jochen (Hahn), Sasha a já byli vyrovnaní. Naháněli jsme se, bojovali jsme, ale bohužel jsme měli po červené vlajce opakovaný start a po druhém jsem v první zatáčce ťuknul do Jochena, který tam přibrzdil a pak už se to auto tak rychle nerozjede, jak váží pět tun," uvedl pilot českého týmu Buggyra Zero Mileage Racing.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Adam Lacko.

Kiss porazil druhého Hahna, úřadujícího evropského šampiona, o téměř devět sekund. "Tým odvedl dobrou práci, měli jsme čas na přípravu," poukázal Kiss na několikaměsíční odklad startu sezony, který využil k většímu množství testovacích jízd na Hungaroringu. "Jsme rád, že jsme zpět a vyhráli jsme. Nebylo jednoduché dvakrát startovat vedle Jochena, který má hodně zkušeností, a před druhým startem jsem byl hodně nervózní, že se mi to tak nepovede," přiznal Kiss.

Premiérovou účast v ME si v Mostě připsala šestnáctiletá Aliyyah Kolocová, dcera majitele Buggyry. Hned v první jízdě dojela osmá a v hodnocení takzvaného Promoter´s Cupu byla druhá. "Samozřejmě, že jsem šťastná. Měla jsem i potřebné štěstí, protože někteří jezdci dostali tresty nebo nedojeli do cíle," uvedla Kolocová. Cílový praporek neviděl například druhý nováček roudnického týmu Téo Calvet z Francie, který ve druhé jízdě dojel jedenáctý. Tu naopak nedokončila Kolocová.

Mistrovství Evropy v závodech tahačů v Mostě:
1. jízda:
1. Kiss (Maď./MAN) 20:26,626
2. J. Hahn (Něm./Iveco) -8,997
3. Lenz (Něm./MAN) -9,543
4. Lacko (ČR/Buggyra) -10,776
...
8. Kolocová (ČR/Buggyra) -45,402
2. jízda:
1. Lacko 22:50,517
2. Lenz -0,311
3. J. Hahn -2,930
Průběžné pořadí:
1. Kiss 25
2. J. Hahn 23
3. Lenz 21
4. Lacko 20
...
9. Kolocová 3

Reklama

Související témata: