Hlavní obsah

Legenda NBA Jordan si založil tým v automobilovém seriálu NASCAR

New York

Basketbalová legenda Michael Jordan vstupuje do světa motoristického sportu. Šestinásobný vítěz NBA založil spolu se závodníkem Dennym Hamlinem nový tým zámořského seriálu NASCAR. Jordan bude šéfem stáje, za kterou bude jezdit Bubba Wallace, jediný účastník šampionátu tmavé pleti.

Foto: Chuck Burton, ČTK/AP

Legendární basketbalista Michael Jordan vstupuje do světa motoristického sportu.

Článek

Jordan doufá, že svou účastí přitáhne k NASCAR nové fanoušky. "V NASCAR nikdy nebyla velká rozmanitost a černých majitelů týmů moc nebylo. Načasování vypadá dokonale, protože NASCAR se stále vyvíjí a zahrnuje to i společenské změny," uvedl sedmapadesátiletý bývalý hráč Chicaga. Podle něj je to příležitost vychovat nové publikum a dát více šancí černošským závodníkům.

Kolem Wallace bylo v červnu pozdvižení, když byla v garáži jeho týmu před závodem v Alabamě nalezena oprátka. Jezdec se předtím zasazoval o to, aby fanoušci na závody nesměli nosit vlajku Konfederace, která je pro mnohé symbolem otrokářství. Vedení NASCAR zástavu z doby občanské války skutečně zakázalo. Později se ukázalo, že provaz v boxech visel už dlouho a nešlo o rasistický čin.

Jordan, který je nejbohatším sportovcem historie s majetkem zhruba 1,6 miliardy dolarů, vlastní i basketbalový klub Charlotte Hornets. Jak se bude jmenovat jeho automobilový tým, zatím není známo. Jordanův přítel Hamlin bude menšinovým majitelem a bude dál závodit za svůj dosavadní tým.

Reklama

Související témata: