Hlavní obsah

Lesk medailí rozzáří nebe nad Lysou nad Labem. Macík chystá loučení před naloděním kamiónu

Lysá nad Labem

Jubilejní 20. ročník výstavy Rychlá kola bude lákat až do neděle fanoušky závodních aut a motocyklů do Lysé nad Labem, kde se osobně mohou setkat s celkem sedmi českými medailisty letošních motoristických evropských či světových šampionátů a obdivovat jejich stroje.

Foto: Petr Hájek

Petr Fulín, šampión evropského seriálu aut na okruzích.

Článek
Fotogalerie

S vozem Seat přijede letošní vítěz Evropského poháru cestovních vozů na okruzích Petr Fulín. Objeví se stříbrný motokárista Adam Kout. Plochodrážníci přivezou ukázat dokonce čtyři medaile. Bronzovou Václav Milík z mistrovství Evropy. Josef Franc má placku ze stejného kovu z mistrovství světa na dlouhé dráze. Mladíci Daniel Klíma a Filip Šifalda excelovali na ploché dráze kadetů a až k titulu mistra Evropy to letos dotáhl Bohumír Čáp v trucktrialu.

V expozici silničních motocyklů bude několik opravdových lahůdek, ať už jde o superbiky značky BMW či Kawasaki. Doslova muzejním kouskem je AHRA z kategorie do 80 ccm, která jezdila po domácích přírodních tratích už v 70. letech. Z bohaté nabídky motokrosových strojů a motocyklů pro enduro vyniknou KTM, které vystavuje tým KBS Unhošť.

Mezi trialovými speciály zaujme motocykl Václava Budína, se kterým absolvoval na konci padesátých let legendární Skotskou šestidenní. Jeho dvanáctiletá vnučka Petra se upsala stejnému sportu jako děda i táta a na domácích tratích již prohání chlapy. Svoji účast potvrdili i bratři Čermákové, kteří letos obsadili v mistrovství světa v sajdkárkrosu výborné sedmé místo.

Nejrychlejším autem bude na Rychlých kolech bezesporu KTM X-Bow GT4, jež z 0 na 100 zrychlí za 4 sekundy. Konkurovat by mu mohl snad jen Jaguar XJR 3.6 TWR. Plejádu okruhových speciálu doplňují rallyové vozy i autokrosové speciálu. Poslední možnost potkat se s týmem Martina Macíka před odjezdem jeho kamiónu do Jižní Ameriky budou mít fandové Dakaru.

Specialitou výstavy Rychlá kola budou komentované autogramiády a ukázky některých disciplín na venkovní ploše. Vedle ploché dráhy bude k vidění také motokros, enduro a trial. A své umění předvedou i motokáristé od malých pětiletých prcků až po špičkové piloty.

Reklama

Související témata:
Lysá nad Labem