Hlavní obsah

Montoya vyhrál první závod série Nascar

SONOMA

Kolumbijský automobilový závodník Juan Pablo Montoya si v neděli připsal první vítězství v americké sérii Nascar. Závod na kalifornském okruhu Sonoma vyhrál doslova s posledními kapkami benzínu. Povedlo se mu to skoro rok poté, co se rozhodl opustit formuli 1 a zkusit štěstí za oceánem.

Foto: Profimedia

Juan Pablo Montoya se raduje z prvního vítězství v americké sérii Nascar.

Článek

Jedenatřicetiletý Montoya na kalifornském okruhu zkusil odvážnou taktiku. Při poslední zastávce v boxech si nechal načerpat velmi málo benzínu, a když se dostal šest kol před koncem do vedení, raději jej zase přenechal jiným.

V závěsu se vezl až do posledního kola, kdy s lehkým autem své soupeře předjel. Cílem projel doslova s posledními kapkami benzínu, vzápětí se motor jeho dodge rozškytal.

"Je to asi můj největší úspěch v kariéře. Na formulích jsem býval často favoritem, ale tady to rozhodně neplatí," řekl kolumbijský závodník, jenž v letech 2001 až 2006 dokázal vyhrát sedm závodů formule 1. Za první výhru v okruhové sérii Nascar získal 310 tisíc dolarů (asi 6,6 miliónu korun).

Montoyovi se přitom v zámoří zatím příliš nedařilo, v první desítce se umístil jen třikrát. Jeho nedělní výhra byla průlomová i z historického hlediska: v sérii Nascar se totiž cizinec radoval z výhry naposledy v roce 1974, od té doby dominovali pouze Američané.

Reklama

Související témata: