Hlavní obsah

Čechovi hrozil ošklivý karambol. Normální situace, slyšel od šéfů závodu. Proto končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodně smutný konec. Český motocyklový závodník Petr Svoboda to balí v mezinárodním německém šampionátu IDM. Za všechno může nedělní incident mezi Walidem Khanem a českým závodníkem ze závodu na Red Bull Ringu. Khan se v neděli snažil během závodu zmáčknout rivalovi brzdu. Šéfové závodu označili situaci jako „normální", což českého jezdce rozladilo natolik, že bude raději dál startovat jen v mistrovství světa superbiků ve třídě Supersport 300, kde usiluje o titul. O celé věci informoval idnes.cz.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Český závodník Petr Svoboda během mistrovství světa superbiků v Mostě.

Článek

Šéf týmu Füsport-RT Motorsport Bernd Klockmann i český jezdec hned po závodě zjišťovali, zda a jak se bude incident z cílové rovinky a jeho havárie v zatáčce 2 řešit. Svoboda měl obavu, že vše mohlo skončit ošklivým karambolem. Ředitelství závodu se nechalo slyšet, že lze diskutovat o tom, zda byla Svobodova havárie běžnou závodní nehodou. Ohledně momentu z cílové rovinky ale mělo jasno: Šlo o „normální" situaci.

Názor týmu i českého závodníka byl opačný. „Incident si podle našeho názoru zasloužil bez diskuse penalizaci. Když se takové věci stanou, je třeba trestat. Je jen otázkou času, kdy se stane něco špatného. Pokud jde o bezpečnost, musí následně jednat vedení závodu. Tohle chování čekáme od odpovědných osob," stojí v prohlášení týmu českého závodníka.

Petr Svoboda se v reakci na nastalou situaci rozhodl odstoupit od další účasti v IDM Supersport 300 Championship. Po sezoně ze šampionátu odstoupí celý tým.

Následně přispěchal se svou reakcí i Freudenberg KTM, který prezentoval, že obvinění směřující k Walidu Khanovi bere s veškerou vážností. „Žádný jezdec by neměl být trestán dříve, než bude vše náležitě prošetřeno. To je součást fair play v našem sportu. Bohužel se objevují v médiích fakt vytržená z kontextu a vše zachází příliš daleko. Nelze tolerovat výhružky násilím nebo osobní urážky vůči našemu jezdci," staví se stáj na stranu Khana.

Tým prý vše s obviněným jezdcem řešil a vyslechl si jeho verzi situace z nedělního závodu. „Jeli jsme s Petrem docela blízko boxové stěny, měl jsem strach, že se dotkneme řidítky. Sundal jsem z nich tedy ruku, abych Petra držel dál. Chtěl jsem vytvořit mezi námi vzdálenost rukou. Nechtěl jsem ho chytat za řídítka, brzdy ani nic jiného. Jen jsem se chtěl vyhnout kontaktu, který by nás oba ohrozil," tvrdí závodník.

„Každý jezdec v našem týmu si je vědom své odpovědnosti a chce jít svým chováním pozitivním sportovním příkladem. I když se objeví chybná reakce řidiče, tak to nikoho neospravedlňuje k pronásledování člověka. Vzhledem k mnoha hrozbám jsme se proto rozhodli chránit našeho jezdce Walida Khana a nepustit ho na akce IDM v Assenu a Hockenheimu," uvedl tým ve svém prohlášení.

Reklama

Související témata: