Hlavní obsah

Nehorázné, pustili se Poláci do českého reprezentanta. Vina není na mé straně, bránil se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrý souboj, předčasný konec českých nadějí a pak razantní slovní reakce. To vše se odehrálo v rámci desáté jízdy dalšího podniku ME plochodrážníků v Güstrowě. V hlavní roli český jezdec Jan Kvěch... Z jízdy vyloučený, protože ´odložil´ motocykl s defektem do dráhy soupeřům. Bráni se ale, že se ničeho tak strašlivého nedopustil.

Foto: Robert Procházka, Právo

Český plochodrážník Jan Kvěch na archivním snímku.

Článek

Web przegladsportowy.onet.pl označil jeho chování, za skandální, nehorázné...

Co se vlastně přihodilo na německém oválu? Český reprezentant se dostal do kolize s polských jezdcem Kacpeem Worynou hned v první zatáčce a pro defekt pneumatiky nemohl pokračovat. Nezužitkoval vcelku vydařený start. Potud nic mimořádného.

Kvěch ovšem záhy zastavil a nakonec nechal svůj motocykl na oválu. Ostentativně, alespoň to tvrdí web. A to již je v rozporu se zvyklostmi a regulemi.

Nestihl stroj dostatečně rychle odstranit z cesty dále bojujících soupeřů. Rozhodčí Pawel Slupski jízdu zastavil a Kvěcha vyloučil.

Český jezdec zjevně namíchl i polské novináře. Kvěchův nájezd do první zatáčky označili za bezmyšlenkovitý, situaci klasifikovali jako najetí do soupeře (situace je na videu v čase cca. 1:04:40).

„Kvěch změnil směr. Jeho chování po incidentu je odsouzeníhodné. Měl by být disciplinovaný," cituje przegladsportowy ostrý komentář Jacka Frątczaka, plochodrážního experta stanice TVP Sport.

Web připojil úvahu, že kdyby Kvěch něco podobného (pomalé opouštění dráhy) předvedl v závodě polské ligy, pravděpodobně by dokonce viděl červenou kartu. Byl by vyloučen z celého zbytku závodu, zatímco v Güstrowě mohl do dalších jízd nastoupit.

Ovšem ještě před tím dal průchod emocím v depu (1:08:20).

„Byl jsem naštvaný, protože nevím, proč jsem byl vyloučen," ohradil se Kvěch rázně i do kamery TVP Sport. Připomínal, že měl defekt, byl přesvědčen, že jej Woryna v první zatáčce trefil hákem (částí motocyklu) a rozerval mu pneumatiku. Záběry jeho slova spíše potvrzovaly, než vyvracely. „Nebyla to moje chyba. Snažil jsem se kontaktovat rozhodčího, ale nechtěl se mnou mluvit. Nechápu, proč se tak rozhodl. Naprosto s ní nesouhlasím," dodal Kvěch. V závodě se mu celkově příliš nedařilo. Skončil patnáctý, o tři příčky za druhým z českých zástupců Václavem Milíkem. Vyhrál Polák Janusz Kolodziej. V součtu po dvou ze čtyř závodů vede ME Dán Mikel Michelsen. Češi jsou v celkovém součtu na chvostu.

Po nedávné účasti v týmové světové soutěži už vlastně vstoupili do druhé půle sezony, jejímž vrcholem na domácích oválech budou v druhé půli září tradiční domácí podniky Zlatá přilba a Tomíčkův memoriál.

Reklama

Související témata: