Hlavní obsah

Kolínka na zem a víc se naklánět! Podmol vyzkoušel novou disciplínu a trhal rekordy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příprava na Dakar 2023 je v plném proudu. Občas to chce zpestření. Libor Podmol s Davidem Pabiškou si poprvé vyzkoušeli, jaké to je na elektromotorce. Premiérové jízdy skončily úspěchem Libora Podmola. Na kryté dráze v Pitlandu zajel rekord týdne a dařilo se mu i ve speciální rozjížďce s dalšími freestyle motokrosaři. Více už v našem videu.

Nová výzva pro Libora Podmola. Jak se popasoval s elektromotorkou na kryté dráze? Video: Sport.cz

 
Článek

„Největší rozdíl? Že tady jezdíme ve stylu silničních závodů, takže musíme dávat kolínka na zem a víc se naklánět," popisuje Podmol a dodává: „Určitě dobrý trénink. Je to na rovnováhu, na koukání se, rychlost přemýšlení a řešení situací."

Dobrý relax mezi tréninky na Dakar. Motocyklisté Libor Podmol s Davidem Pabiškou pojedou oba v kategorii Original by Motul pro jezdce bez asistence. Oba teď dřou hlavně na fyzičce. „Hodně běhám kolem Ještědu v Liberci a snažím se co nejvíc jezdit na motorce. Bohužel nám ale teď moc nepřeje počasí, tak je to hodně na blátě. Na tom mém velkém čtyřtaktu je to opravdu fyzicky náročné, dává mi to zabrat," říká Pabiška.

Sedmačtyřicetiletý závodník z Liberce také přiznává, že se stále ještě úplně nevyrovnal s tím, že poslední Dakar nedokončil. Poprvé v kariéře. Před tím se mu to dvanáctkrát povedlo. Při těžkém pádu ve čtvrté etapě si zlomil klíční kost a žebro. „Trpím tím furt. Už to ale není tak silné jako na začátku, kdy to bylo navíc spojené s tím bolestivým zraněním. Musím se koukat dopředu!"

Libor Podmol se na Dakar vrací po roční pauze. V roce 2021 si na legendárním podniku odbyl premiéru. To ještě v kategorii s asistencí. V lednu příštího roku se už bude muset obejít bez pomoci. „Klasické věci asi na motorce opravit umím. Ale na Dakaru je největší průšvih ta navigační věž. Má plno elektronických blikaček a drátků, kterým úplně moc nerozumím. To je moje největší starost."

Foto: Sport.cz

Libor Podmol na elektrické motorce

Od Davida Pabišky a dalších, kteří už zkušenosti s touto kategorií mají, se snaží získávat cenné rady. „Teď na schodech jsem se Davida ptal, jaký stan si mám koupit. A on mi řekl, v pohodě, stan ti tam dají," směje se sedmatřicetiletý jezdec. „Ale teď vážně. Už trošku vím, do čeho jdu. Bude to asi dost podobný prvnímu Dakaru. To jsem měl s sebou sice tým lidí, ale všichni jeli Dakar poprvé."

Reklama