Hlavní obsah

Kvěch chystá útok přes Evropu. Při pražské Grand Prix se chce svézt, má novou motivaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Divokou kartu pro pražský závod plochodrážní Grand Prix sice Jan Kvěch nezískal, nicméně 3. června bude na Markétě ve hře jako náhradník. „Zamrzelo by mě, kdybych se alespoň jednou nesvezl," říká s tím, že bronzem z nedělní Challenge v maďarském Nagyhalászi získal novou motivaci v podobě zajištěné účasti v ME.

Foto: Robert Procházka, Právo

Český plochodrážník Jan Kvěch při GP v Praze v roce 2022.

Článek

„Postup do série závodů o evropský titul byl můj první cíl sezony. Teď se budu chtít dostat nastálo ještě do prestižní Grand Prix pro příští rok, což je ten druhý," řekl 21letý Kvěch. „Evropa bude takovou dobrou přípravou na boj o královskou Grand Prix. Slibuje hodně vyrovnané klání, jezdí tam spousta výborných závodníků," mínil.

O titul evropského šampiona se začne soupeřit 17. června v Czestochowé, další závody hostí 5. srpna německý Güstrow, 9. září Bydhošť a finálový se uskuteční 22. září v Pardubicích. Už za dva týdny ale Kvěcha čeká první díl kvalifikace o Grand Prix 2024 a bere jako povinnost se z italského Loniga probít do srpnové světové Challenge. „Kdybych si stálé místo v sérii o světový titul nevyjel, tak je možnost dostat se tam právě přes mistrovství Evropy, jehož vítěz získá místenku do Grand Prix," uvedl.

Při letošní pražské Grand Prix 3. června bude číhat na šanci nastoupit z pozice náhradníka, který je připraven okamžitě zaskočit v případě problému některého z přímých aktérů.  Neúspěch v interním souboji s krajanem Milíkem o jistý start coby divoká karta vzal sportovně.

„Měl jsem doma divokou kartu v předchozích dvou letech, letos ji právem získal Venca. Má lepší formu, podává hodně slušné výkony a za polské Krosno dokáže v lize porážet i hvězdy Grand Prix," připustil Kvěch, který se v předešlých ročnících pražského závodu dvakrát užil start, ale v prvním případě jej potkal i drsný pád, po kterém jej zasáhl vedle jedoucí Australan Fricke, ale z dráhy naštěstí odcházel po svých bez zlomenin, jen s prasklou přilbou. Ani v jednom ze závodů nedosáhl na kýženou účast mezi osmi nejlepšími v semifinále.

Elitní seriál o světový titul má za sebou druhý díl ve Varšavě, kde triumfoval Švéd Lindgren a je celkově druhý za obhájcem titulu Polákem Zmarzlikem.

Reklama