Hlavní obsah

Mezi elitou pojede v Brně sedm Čechů

PRAHA

Po měsíční pauze jde opět do akce motocyklová elita. Předposlední srpnový víkend bude na brněnském Masarykově okruhu tradičně patřit Velké ceně České republiky, letos dvanáctému podniku světového šampionátu. Mezi nejlepšími se v Brně představí také sedmička českých jezdců v čele s Lukášem Peškem a Jakubem Smržem.

Foto: www.kubasmrz.cz

Jakub Smrž

Článek

Peška, jemuž patří v průběžném pořadí kubatury do 125 ccm šestá příčka, spolu dalším pravidelně startujícím Karlem Abrahamem doplní díky divokým kartám šestnáctiletý Michal Šembera, který momentálně figuruje na třetí místě v ME, a sedmnáctiletý Michal Prášek, čtvrtý muž letošního českého šampionátu. Ve dvěstěpadesátkách se vedle Smrže představí loňský mistr republiky a letos průběžně druhý v ME Michal Filla spolu s úřadujícím českým vicemistrem Jiřím Mayerem.

V roli vedoucích jezdců mistrovství světa na brněnském okruhu pojedou Španěl Alvaro Bautista (125 ccm), jeho krajan Jorge Lorenzo (250 ccm) a Američan Nicky Hayden (MotoGP). Nejvýraznějším náskokem se může pochlubit Bautista, jenž se i díky čtyřem letošním vítězstvím hřeje na první příčce s odstupem 64 bodů.

"Má našlápnuto. Podle mě je ze sedmdesáti procent novým mistrem světa," míní o svém soupeři Pešek. Čelo startovního pole pak vedle českého jezdce pravidelně doplňují Ital Pasini, Španělé Faubel s Gadeou nebo Fin Kallio.

Nejvyrovnanější šampionát čtvrtlitrů

Nejvyrovnanější situace je ve čtvrtlitrech, kde má Lorenzo náskok na druhého Itala Andreu Doviziosa pouhé dva body. "Stát se může cokoliv. Favorit se hledá těžko, osobně fandím oběma. Uvidíme, jestli se nakonec nebude smát někdo jiný," je zvědavý Smrž, jenž by rád opět promluvil do pořadí v první desítce, jako se mu to dařilo v úvodu sezóny.

Pro leckteré fanoušky je nezvyklý pohled na pořadí třídy MotoGP. Fenomenálnímu Valentinu Rossimu se letos nedaří, v průběžném pořadí figuruje až na čtvrtém místě s odstupem jednapadesáti bodů na Haydena. Italskému jezdci ale Brno sedí, během své hvězdné kariéry zde vyhrál pětkrát.

Program Velké ceny v Brně se drží tradičního schématu, v pátek zahájí dění na Masarykově okruhu první kvalifikační tréninky a postavení na startu potvrdí další fáze kvalifikace v sobotu. Nedělní závody začínají v 11 hodin nejslabší kubaturou, čtvrt hodiny po poledni by měly přijít na řadu dvěstěpadesátky a ve 14 hodin je plánován start královské kubatury.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články