Hlavní obsah

Tomíčkův memoriál vyhrál Polák, na českého vítěze se čeká už třináct let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na českého vítěze plochodrážního Tomíčkova memoriálu se na pražské Markétě čeká už třináct let. Z pěti domácích účastníků tradičního závodu navazujícího na Zlatou přilbu se do finále dostal pouze Jan Kvěch. Přes horší start dokázal předjíždět po vnějším okraji dráhy, ale jeden soupeř před ním zůstal. Byl jim vítěz 54. ročníku memoriálu, třicetiletý Polák Szymon Wozniak.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva Jan Kvěch z České republiky (druhé místo), vítěz Szymon Wozniak z Polska a Peter Kildenmand z Dánska (třetí místo).

Článek

Polský plošinář, který si v letošní Challenge vyjel účast v příštím ročníku Grand Prix, navázal na úspěch krajana Pawlického před osmi lety. Zlepšil si dojem z nedělního vystoupení při pardubické Zlaté přilbě, kde se nedostal ani do semifinále.

Podobnou touhu po reparátu měl i Kvěch, navíc toužící napodobit triumf Matěje Kůse z roku 2010. Nakonec se musel smířit s druhým místem. Třetí na stupních vítězů byl Dán Kildemand, přičemž jeho krajan Jensen, který ovládl základní rozpis závodu, dojel v pětičlenném finále až poslední, byť si mohl jako první volit dráhu.

Hodně zklamaný z Markéty v pondělí večer odjížděl Václav Milík, patřící mezi dvanáct plochodrážníků, kteří ze Zlaté přilby přijeli i k odvetě do Prahy. Jenže jako se mu nedařilo v Pardubicích, před branami postupu zůstal i v Praze. Úplně vyhořel obhájce prvenství Levišyn z Ukrajiny, jenž obsadil až dvanácté místo.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Memoriál Luboše Tomíčka, mezinárodní plochodrážní závod, 25. září 2023, Praha. Zleva Václav Milík z České republiky a Szymon Wozniak z Polska.

Vítěz rozdával úsměvy na všechny strany. „Závod měl skvělou atmosféru, chtěl jsem si užít poslední start sezony. Přál bych si na stejné dráze dojet první i příští rok v červnu. Rozhodně bylo fajn poznat její parametry dřív, než tady pojedu seriál o světový titul,“ mínil Wozniak.

Česká hymna nezazněla, Kvěch ale nebyl smutný. „Přijel jsem si spravit chuť po závodech v Pardubicích. Byl to hodně vyrovnaný závod, nakonec jsem rád za umístění na pódiu. Našel jsem skulinky k předjetí. Ještě je tam ale rezerva, ten nejvyšší stupínek při memoriálu je hodně lákavý,“ prozrazoval domácí plošinář, kterého čeká ještě v sobotu v Toruni poslední díl letošní Grand Prix, kam byl pozván jako oficiální náhradník za zraněné stále jezdce seriálu.

Tomíčkův memoriál na ploché dráze
1. Wozniak (Polsko)
2. Kvěch (ČR)
3. Kildemand (Dánsko)
4. Lebeděvs (Lotyšsko)
5. Jensen (Dánsko)
6. Milík (ČR)
... 9. Klíma (ČR)
10. Chlupáč (ČR)
13. Bednář (ČR)

Reklama