Hlavní obsah

Tragédie. Jeden z nejnebezpečnějších závodů na světě si vyžádal další oběť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na přelomu května a června se již tradičně koná jeden z nejnáročnějších a nejnebezpečnějších motocyklových závodů na světě Isle of Man TT. Od svého založení v roce 1907 si vyžádal více jak 250 obětí, přesto stále láká stovky nadšenců, kteří v něm riskují své životy. Tento risk se nevyplatil 29letému britskému jezdci Marku Purslowovi, který během kvalifikace na závod zemřel.

Foto: @ttracesofficial, Twitter

Britský jezdec Mark Purslow.

Článek

Fanoušci náročného motocyklového závodu na britském ostrově Man se po dvouleté odmlce, způsobené pandemií koronaviru, konečně dočkali. Legendární závod má však tragický začátek. Během kvalifikace zemřel devětadvacetiletý jezdec Mark Purslow.

„Rádi bychom vyjádřili naši nejhlubší soustrast Markově rodině, blízkým a přátelům," uvedli organizátoři závodu v prohlášení ve středu večer. „Závody TT budou pokračovat – ale už navždy s Markem v mysli," dodali.

Purslow havaroval v Ballagarey ve třetím kole čtvrté kvalifikace. Poslední zaznamenaná rychlost u něj byla zhruba 194 kilometrů za hodinu. Brit se na startu představil podruhé v kariéře, předtím se v roce 2017 zúčastnil závodů Supersport a Lightweight, v roce 2015 při svém debutu vyhrál závod Manx GP.

Závody Tourist Trophy se na ostrově Man jezdí od roku 1907, protože v této oblasti neplatil na rozdíl od zbytku Británie zákon omezující rychlost. V letech 1949 až 1976 byl dokonce součástí seriálu MotoGP. Kvůli své náročné členité trati s více jak dvěma stovkami zatáček je označován za jeden z nejnebezpečnějších na světě.

Reklama

Související témata: