Hlavní obsah

Tragédie v Pacově. Motokrosař Szvoboda podlehl vážným zraněním hlavy

Aktualizováno

Maďarský motokrosař Bence Szvoboda podlehl vážným zraněním hlavy, která utrpěl v nedělním závodu mistrovství České republiky v Pacově. O úmrtí jednatřicetiletého jezdce dnes informoval jeho tým HTS na sociálních sítích.

Foto: Profimedia.cz

Bence Szvoboda podlehl vážným zraněním hlavy (archivní foto)

Článek

Szvoboda se po havárii podrobil v nemocnici v Praze akutní operaci. Pondělní vyšetření však ukázalo, že má poškozený mozek.

Zkušený maďarský jezdec upadl po skoku v úvodu první jízdy v Pacově. Zranění hlavy utrpěl po následném střetu s motocyklem jednoho ze soupeřů.

"Dnes před polednem prohrála mimořádná osobnost maďarského motokrosu největší boj svého života. Je to pro nás všechny nepochopitelná tragédie. Bolest, kterou nám to přináší, je nesnesitelná," uvedl maďarský tým HTS.

"Vzpomínejte na člověka, který byl symbolem síly, vůle a vytrvalosti. Toho, kdo se nikdy nevzdal a vždy se snažil ze sebe dostat maximum. Vzpomínejte na kamaráda, který vždy dokázal všechny okolo rozveselit svým drzým úsměvem. Vzpomínejte na kluka, který si vážil lásky a podpory své rodiny," napsali zástupci stáje.

Szvoboda se letos znovu zapojil do českého šampionátu po čtyřech letech. V minulosti české mistrovství dvakrát ovládl. V roce 2017 vyhrál v kategorii MX2 a dva roky nato zvítězil v královské třídě MX1. Desetkrát se stal mistrem Maďarska. Už v 19 letech dokázal bodovat v mistrovství světa.

V českém motokrosovém šampionátu jde o první smrtelnou nehodu od roku 2009, kdy se v závodu družstev v Lokti nad Ohří vážně zranil osmnáctiletý Michael Špaček.

Výběr úmrtí závodníků při motoristických soutěžích v Česku
13. července 2002
Spolujezdec Martin Huml zemřel po nárazu vozu do stromu během Rallye Agropa Pačejov na Klatovsku.
20. září 2003
Při Rallye Světlá na Havlíčkobrodsku zemřeli oba členové posádky Ferdinand Křehlík - Eva Návojská, kteří nepřežili náraz do stromu ve vysoké rychlosti.
4. srpna 2004
Při nehodě na tréninku zahynul dvaadvacetiletý motokrosař Tomáš Vašíček. Na šumperské trati si po pádu těžce poranil hlavu, páteř a hrudník a následkům zranění na místě podlehl.
16. dubna 2005
Při závodě domácího šampionátu v jednodenních soutěžích Rallye Pelhřimov zemřel jezdec Tomáš Vojtěch, který ztratil vědomí ve čtvrté rychlostní zkoušce a k životu ho nepřivedla ani rychlá lékařská pomoc. Příčinou jeho úmrtí bylo selhání srdce.
27. října 2006
Jezdec Martin Vodehnal narazil při regionální rallye v Hluboké na Plzeňsku bokem vozu do betonového sloupku a soklu předzahrádky u jednoho z domů. Nehodu nepřežil.
25. srpna 2007
Při zlínské Barum rallye vyjel vůz posádky Pavel Karlík - Luděk Kocman ve vysoké rychlosti ze silnice a bokem narazil do stromu. Spolujezdec Kocman po převozu do nemocnice rozsáhlým zraněním podlehl.
4. května 2008
Při závodě do vrchu Zámecký vrch v Náměšti nad Oslavou narazil jezdec Miroslav Fajkus v plné rychlosti se svým vozem do stromu a těžkým zraněním na místě podlehl.
21. června 2008
V průběhu rychlostní zkoušky na Horácké rallye Třebíč zahynuli oba členové posádky Miroslav Levora - Pavla Třebínová, jejichž vůz narazil do stromu.
22. června 2008
Při závodech motocyklových veteránů na okruhu v Hořicích na Jičínsku zahynuli dva lidé. Při nehodě motocyklu se sajdkárou přišel o život sedmapadesátiletý muž a jeho sedmadvacetiletá dcera.
30. května 2009
Při automobilové soutěži Rallye Posázaví na Havlíčkobrodsku zemřel řidič jednoho z vozů Karel Švec a spolujezdec byl těžce zraněn poté, co jejich auto narazilo do stromu při rychlostní zkoušce.
12. října 2009
V plzeňské nemocnici zemřel motokrosař Michael Špaček. O život osmnáctiletého jezdce lékaři bojovali od 26. září 2009, kdy Špaček havaroval při závodu MMČR družstev v Lokti nad Ohří a utrpěl velmi vážné poranění hlavy.
8. dubna 2011
V druhé rychlostní zkoušce Rallye Šumava Klatovy havaroval jezdec Jiří Skoupil a na následky nehody zemřel. Spolujezdec byl těžce zraněn.
26. května 2012
Ve dvanácté rychlostní zkoušce Rallye Český Krumlov narazil soutěžní vůz do kostela, spolujezdec Aleš Zimolka následkům zranění po převozu do nemocnice podlehl.
14. července 2012
Při nehodě v třetí rychlostní zkoušce Rallye Bohemia zemřel Bohuslav Ceplecha, navigátor jezdce Martina Semeráda.
1. června 2013
Při nehodě na amatérské Rallye Teplice zemřela čtyřiačtyřicetiletá řidička. Její spolujezdkyně skončila se zraněním v nemocnici.
5. října 2013
Při nehodě v druhé rychlostní zkoušce Rallye Příbram zemřel spolujezdec Jan Jinderle junior.
9. listopadu 2014
Po nehodě na Rallye Krkonoše zemřel jezdec Miloš Vágner. Jeho navigátor Petr Gross, někdejší účastník mistrovství světa, byl převezen vrtulníkem do nemocnice.
22. července 2017
Při závodě mistrovství Evropy v motokrosu v rámci světového šampionátu v Lokti po těžkém pádu zahynul třináctiletý zahraniční jezdec. Život mu nezachránil ani okamžitý zásah záchranářů.
22. srpna 2020
Při závodech automobilů do vrchu v Albrechticích na Orlickoústecku zahynul jezdec Jiří Los, který se svým mitsubishi vyjel při tréninkové jízdě do lesa. Zemřel na místě.
7. května 2023
Při závodu veteránů, který se konal v rámci podniku mistrovství světa v sajdkárkrosu v Kramolíně, zemřel po tragické nehodě spolujezdec jednoho ze zahraničních účastníků.
14. června 2023
Maďarský motokrosař Bence Szvoboda po třech dnech podlehl vážným zraněním hlavy, která utrpěl v závodu mistrovství České republiky v Pacově.

Reklama

Související témata: