Hlavní obsah

Úřadující světový šampion si před útokem na čtvrtý titul vybral do akademie český talent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ojedinělý projekt, v jehož rámci světový šampion ploché dráhy Bartosz Zmarzlik přebírá do mentorské péče mladé talenty, zasáhne až do České republiky. Manažerský tým kolem polské hvězdy vyskautoval šestnáctiletého Adama Bednáře jako jezdce, který si zaslouží podporu v rámci Orlen Speedway Akademie.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Adam Bednář z České republiky během Tomíčkova memoriálu.

Článek

„Osobně jsme se s Bartkem viděli poprvé až v pondělí v Praze a byl jsem z toho opravdu dost nervózní. Během večerního Tomíčkova memoriálu, což byla taková moje velká premiéra mezi muži, ale za mnou několikrát přišel do depa a byl mi nápomocen, ať už s dobrou radou nebo jen slovy podpory,“ vykládal Bednář, který svůj potenciál naznačil prvenstvím při své poslední jízdě.

„Považuji za důležité, aby talentovaní závodníci měli na začátku kariéry blízko sebe lidi, kteří jim pomohou. S Adamem začínáme, chceme se brzy poznat a porozumět si. Jde mi nejen o jeho sportovní, ale i lidský rozvoj. Budeme společně v jednom týmu a chtěl bych mu pomoci zkrátit cestu na vrchol,“ reagoval osmadvacetiletý Zmarzlik.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bartosz Zmarzlik z Polska během Grand Prix 2019 v ploché dráze, dne 15. června 2019 na stadionu Markéta v Praze.

Akademie se postupně z Polska rozšíří i do dalších zemí. „Česko je zatím první ambasador. Nemám problém vychovávat si soupeře, bude to rozhodně prospěšné i pro mě,“ míní polský plošinář. „Pro mě je to ohromná čest sbírat zkušenosti po boku tak skvělého závodníka a věřím, že brzy už čtyřnásobného mistra světa. Nepochybuji o přínosu celé akademie pro vývoj mé kariéry,“ říká český mladíček z AK Markéta na adresu Zmarzlika, který chce už v sobotu dovršit cestu za obhajobou titulu při posledním díle Grand Prix v Toruni.

„Rozhodne se tam mezi ním a Švédem Lindgrenem a je snad jasné, komu budu držet palce,“ usmívá se Bednář. „Diskvalifikace z minulé Grand Prix je pro mě minulostí. Poučení je jediné, nikdy si nebudu balit kombinézu sám a pověřím tím zodpovědné lidi. Než ale cítit nějakou křivdu, tak sobotní poslední závod v Toruni beru jako velkou výzvu,“ líčí Zmarzlik.

Na rozhodující bitvu sezony se dobře naladil, když s Lublinem získal polský extraligový titul. „Zašli jsme na týmovou večeři, ale na větší oslavy teprve přijde čas, pokud to dopadne dobře i v sobotu,“ dodává plochodrážník, který chce k titulům mistra světa z let 2019, 2020 a 2022 přidat také letošní. Víc jich v téměř stoleté historii šampionátu získali jen tři legendární plošináři: Ivan Mauger z Nového Zélandu a Švédové Ove Fundin a Tony Rickardsson.

Reklama