Hlavní obsah

Nechybělo mnoho a Vršecký stál při nedělním pokračování EP dvakrát na stupních vítězů

PRAHA

Třetí místo v štědřeji bodované pohárové a čtvrté v hendikepové jízdě vybojoval David Vršecký ve druhém závodním dnu při zastávce Evropského poháru tahačů ve španělském Albacete. Jezdec roudnické stáje Buggyra si tak vylepšil sobotní bilanci (5. a 7. místo) a v průběžném pořadí se drží na čtvrtém místě s mírnou ztrátou za největšími favority.

Foto: Buggyra

David Vršecký s vozem Buggyra bojoval v neděli v Albacete dvakrát o stupně vítězů.

Článek

Druhý český pilot Adama Lacko, jezdící v barvách týmu Truck Race Allgäuer s tahačem MAN, je celkově sedmý. V neděli obsadil v první jízdě sedmou příčku, druhou nedokončil. Před domácími diváky exceloval dvojnásobným triumfem Španěl Antonio Albacete a postoupil do čela šampionátu.

Stejně jako v sobotu potvrdil Vršecký pověst jednoho z nejlepších jezdců na startu. V prvních metrech se dostal před Markuse Bösigera, ale na rozdíl od minulého závodu začal svému bývalému stájovému kolegovi bez větších obtíží ujíždět. Pak si začal připravovat útok na třetího Markuse Östreicha. „Do noci jsme dělali na zadní nápravě. Cítil jsem se podstatně lépe na brzdách, proto jsem si na Östreicha věřil,“ popisoval Středočech první polovinu závodu.

Dvojnásobná pochvala pro mechaniky

K útoku ovšem nedošlo. Německý mistr Evropy se totiž dostal do kolize s o kolo zpět jedoucím vozem a začal se propadat. Proto se chystal zaútočit na dalšího Němce Jochena Hahna, nicméně do vysílačky dostal zprávu, že jeho náskok je prakticky nedostižný. „Z podia mám radost, děkuji především mechanikům, kteří odvedli tradičně vynikající práci.“

Německý nováček v barvách Buggyry Uwe Nittel podal výborný výkon, i když dojel těsně za body na jedenácté pozici. Do závodu ale musel startovat z posledního místa, „Stejně jako David musím poděkovat mechanikům. Výměnu motoru za necelé dvě hodiny považuji za heroický výkon,“ sklonil poklonu týmu.

Najednou byl konec závodu

Stupně vítězů měl Vršecký na dosah i v hendikepovém závodě. K předjetí Francouze Janieca chybělo mu jedno kolo. Obhájce titulu si odpoledne skutečně zazávodil, ale nejprve musel sledovat, jak přede něj dostává silné kvarteto Albacete, Bösiger, Ostreich, Hahn.

„Nebylo mi zrovna nejlépe po těle. Byl jsem devátý, ale závod teprve začínal,“ přiznal po dojezdu dvojnásobný evropský šampión. Jenže v dalším průběhu závěrečné jízdy předjel pět soupeřů včetně Hahna s Östreichem. „Musím se opakovat, ale na autě jsme udělali obrovský kus práce a výsledkem byl postup na čtvrté místo. Chtěl jsem ještě předjet Janieca, ale najednou byl konec závodu. Škoda.“

Průběžné čtvrté místo nepovažuje Vršecký za špatnou pozici. "Ve stejné situaci jsem byl i loni, kdy moje ztráta na lídra byla ještě větší. Po neoblíbeném Albacete mě ale čekají závody v Nogaru a na Nürburgringu, tedy na okruzích, které naopak řadím mezi své oblíbené. Jsem přesvědčený, že jdeme správným směrem. Teď už by to mělo být jen lepší," dodal optimisticky.

Nittel bral bod za desáté místo. „Když David odhadoval, že bych mohl jezdit při svém prvním startu kolem desátého místa, bral jsem to z jeho strany jako zdvořilost. Nakonec jeho odhady víceméně vyšly. Závody tahačů mají vysokou úroveň. Pevně věřím, že se s Buggyrou neloučím,“ dodal.

Příští závod se pojede 19. a 20. června na okruhu v Nogaru.

Druhý podnik Evropského poháru tahačů v Albacete
Nedělní výsledky
1. závod: 1. Albacete (Šp.), 2. Hahn (Něm./oba MAN), 3. Vršecký (ČR/Buggyra), 4. Bösiger (Švýc./Renault), 5. Lvov (Rus.), 6. Szobi (Maď.), 7. Lacko (ČR/všichni MAN), 8. Janiec (Fr./Renault), ... 11. Nittel (Něm./Buggyra).
2. závod: 1. Albacete, 2. Lvov, 3. Janiec, 4. Vršecký, 5. Hahn, 6. Östreich (Něm./Renault), 7. Szobi, 8. Mariezcurrena (Šp./MAN) ... 10. Nittel ... Lacko nedokončil.
Stav EP: 1. Albacete 89 b., 2. Hahn 84, 3. Bösiger 74, 4. Vršecký 58 ... 7. Lacko 34.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace