Hlavní obsah

Ogier ovládl Závod šampiónů. Porazil ho jen Čech Kopecký!

DÜSSELDORF

Šest výher, jedna prohra. Spanilá byla cesta Sébastiena Ogiera k triumfu v Závodě šampiónů, který se konal o víkendu v Německu. Jediný políček při triumfu na exhibičním klání elity motoristického sportu francouzskému borci v Düsseldorfu uštědřil český pilot továrního týmu Škoda Motorsport Jan Kopecký ve Fabii S2000. „A přitom jsem na startu naší rozjížďky zaspal, a pak jsem musel dohánět ztrátu,“ vyprávěl s úsměvem devětadvacetiletý borec z mladoboleslavského týmu.

Foto: skoda-auto.com

Rallyeový jezdec Jan Kopecký se jako první Čech v historii představil mezi hvězdami různých odvětví motorsportu v Düsseldorfu.

Článek

Piloti ze světa F1, rallye, motokrosu i okruhových závodů na speciální trati dlouhé 548 metrů měří síly v buginách, Fabii S2000 pro rallye, Audi A8 pro Le Mans, speciálu KTM X-bow či stroje pro MS cestovních vozů.

Kopecký byl historicky prvním Čechem, který se na prestižní akci představil. Při nedělním Závodě šampiónů bylo šestnáct borců rozděleno do čtyř skupin. Kopecký narazil na Tomczyka, úřadujícího šampióna DTM, Ekströma pyšnícího se dvěma triumfy rovněž v DTM z let předešlých a Ogiera coby bronzového muže konečného pořadí mistrovství světa v rallye 2011.

Po dvou prohrách s Němcem a Švédem věděl, že postup do čtvrtfinále je ztracen. Měl smůlu, že startoval ve vozech vyhovujících soupeřům. Přesto se Kopecký do poslední jízdy skupiny nepouštěl smířený s vyřazením. Bilanci čítající jeden bod ze sobotního Poháru Národů chtěl vylepšit stůj co stůj.

Ve Škodě Fabii S2000 šlo o rovný boj s Ogierem, který bude totožný vůz pilotovat příští rok v mistrovství světa. A také poměření kvalit borců z různých šampionátů. Kopecký byl třikrát za sebou druhý v seriálu Intercontinental rallye challenge. „V sobotu se mě Ogier přišel ptát, jaký jsem měl čas ve Fabii. Když zjistil, že byl horší než já, odcházel naštvaný,“ přiznával s úsměvem před startem nedělního závodu Kopecký.

Jan Kopecký s Rusem Petrovemfoto: skoda-auto.com

Ogierovi zřejmě poměření časů s českým sokem nedalo spát. „Byl se u mě zeptat na nejlepší nastavení,“ popisoval Kopecký, že Francouz boj na nedělní Závod šampiónů nepodcenil. Nevěděl, jaké auto jej čeká, ale chtěl být připravený na vše. Nicméně sbírání informací mu nebylo nic platné. Při boji na dráze se před schopnostmi Kopeckého musel sklonit.

„Někdy potřebujete vyhrát, abyste se zlepšil. Věděl jsem, že mám jistý postup, a tak mi prohra tolik nevadila, i když neúspěch člověka nikdy netěší. Každopádně šlo o skvělou jízdu pro Škodu. Už se nemohu dočkat startů s Fabií S2000 v šampionátu,“ vyhlížel čerstvý mistr Závodu šampiónů novou sezónu.

Na cestě k triumfu v Düsseldorfu se nemusel poměřit s žádným z borců pyšnících se titulem mistra světa ve formuli 1. Jenson Button z McLarenu stejně jako Sebastian Vettel a Michael Schumacher ze skupin postoupili, ale němečtí borci se střetli hned ve čtvrtfinále, které bylo konečnou pro Vettela a v boji s Kristensenem, osminásobným vítězem Le Mans, i pro Buttona.

Schumacher následně nestačil právě na borce ověnčeného úspěchy v legendárním vytrvalostním závodě, a tak třicet tisíc fanoušků v aréně po těsné prohře svého miláčka jen zklamaně zahučelo.

„Moc jsem si přál vyhrát, ale hlavním smyslem celé akce je, aby se lidé bavili a my s nimi. Jde o kontakt s fanoušky, kteří jsou k nám hrozně blízko. Atmosféra vás pohltí, když jste pár metrů od lidí,“ popisoval Michael Schumacher, který ochotně rozdával podpisy, pózoval s fanoušky před fotoaparáty a sršel úsměvy. Jeho kolegové zrovna tak. „Je po sezóně, není důvod se stresovat,“ vysvětloval sedminásobný mistr světa formule 1 pohodové rozpoložení.

Závod šampiónů:
1. Ogier (Fr.), 2. Kristensen (Dán.), 3.-4. Schumacher (Něm.) a Tomczyk (Něm.), ... Kopecký (ČR) vyřazen ve skupině.
Pohár národů: 1. Německo (Vettel, Schumacher), 2. Skandinávie (Hänninen/Fin., Kristensen/Dán.), 3.-4. Francie (Ogier, Grosjean) a Velká Británie (Button, Priaulx), 14. Tým Slovanů (Jan Kopecký/ČR, Vitalij Petrov/Rus.).

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.