Hlavní obsah

Motokára se sílou trucku? Syrové závodění! je Vršecký nadšený. Do auta bez dveří leze oknem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krotil už za volantem všemožná vozítka a monstra. Navzdory bohatým zkušenostem neskrývá své nadšení z nového krasavce Ford Mustang. „Syrové závodění! Takové bývalo, a takové by mělo být...“ pochvaluje si David Vršecký testování na evropský okruhový seriál NASCAR. Šestačtyřicetiletý pilot doplní v týmu Buggyra ZM Racing ve vybraných závodech Aliyyah a Yasmeen, dcery majitele Martina Koloce. Podívat se můžete na naše video.

Buggyra se představí v Euro NASCAR. Syrový závodění, těší se David VršeckýVideo: Buggyra Racing

 
Článek

Tým se chystá na svou premiérovou sezonu v evropském okruhovém seriálu NASCAR. Série má velkou sledovanost a Buggyra by se jednou díky ní chtěla dostat až do slavného Le Mans.

„Čísla nelze ignorovat, realita je taková, že evropský NASCAR se rovná prestižní sérii s napojením na americkou sérii, která slouží jako vzor propojení motoristického sportu s byznysem. Naši účast bereme jako průpravu pro vytrvalostní závody, jednou bychom rádi zkusili i čtyřiadvacetihodinovku Le Mans," avizuje šéf stáje Martin Koloc.

Foto: Buggyra media

Speciály evropské série NASCAR při testování v Mostě.

Závodníci však vnímají především novou výzvu na trati, která se před nimi otevírá. Bývalý mistr Evropy v závodech tahačů David Vršecký se v ambiciózní stáji věnuje zejména vývoji speciálů pro různé motoristické disciplíny. Působí také jako mentor obou mladých sester, přesto se nemůže dočkat, až si také sám zazávodí.

Foto: Buggyra media

Zleva Yasmeen Kolocová, David Vršecký a Aliyyah Kolocová.

„Auto má skvělý zvuk, z dnešního pohledu až antievropský. Všichni dělají litrové tříturbové dvouválce, tohle je syrové. Velká kola, velký výkon, čtyřkvalt. Vlastně opak současného světa. Do auta lezeš oknem, nejsou tam dveře. Ořezaný, žádný světla," přímo se rozplývá.

Během testování na okruhu v Mostě se v hlavní roli pilotek speciálů NASCAR představily sestry Aliyyah a Yasmeen Kolocovy. První závod se uskuteční v první polovině května ve Španělsku.

Na dvojčata, která v létě oslaví osmnácté narozeniny a budou v šampionátu startovat s čísly 29 a 38, čeká v prestižní sérii šest závodních víkendů. O body a poháry se bude bojovat od 14. května do 30. října na okruzích ve Španělsku, Anglii, Itálii, České republice, Belgii a Chorvatsku. Závod v Mostě je naplánován na první zářijový víkend, přičemž Buggyra bude ve stejné době startovat i v ME tahačů. S lehkou dávkou nadsázky lze říct, že se bude jednat o víkendový Buggyrafest.

Foto: Buggyra media

Speciál evropské série NASCAR na trati při testování v Mostě.

„Nastupujeme do první sezony, a tak preferujeme logicky kategorii EuroNASCAR 2, která je odrazovým můstkem pro mladé jezdce. Prvořadým cílem je zisk zkušeností, na druhou stranu se stejnými ambicemi jsme vstupovali do závodů v cross country, a jsou z toho dvě vítězství ve třech závodech," poukazuje stájový boss Martin Koloc.

„V NASCAR to ale bude vzhledem ke specifikám soutěže o něčem úplně jiném. Například zatímco jízda Aliyyah je plynulejší, taková ‚prostovská', Yasmeen se učí pracovat s brzdami, které jsou v poměru k autu malé. Vedle mentální bude navíc potřeba fyzická síla, chybí posilovače a další technické vymoženosti. Každopádně NASCAR nabízí mimořádnou platformu pro dlouhodobý vývoj jezdců, jedná se o souboj téměř 40 závodníků na víceméně stejných autech. Nikdo nikomu nic neodpustí," těší se Koloc.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.