Hlavní obsah

Staněk zajel v Monaku nejlepší výsledek v F2, po startu z 22. místa byl sedmý

Český pilot Roman Staněk dojel sedmý v hlavním závodě formule 2 v Monte Carlu a zaznamenal nejlepší výsledek v sezoně. Devatenáctiletý jezdec týmu Trident, který startoval z posledního 22. místa, se stal díky posunu o 15 míst skokanem dne. Pomohla mu pozdější zastávka v boxech po nehodě Australana Jacka Doohana a výjezdu zpomalovacího vozu. Zvítězil Dán Frederik Vesti a ujal se vedení v průběžném pořadí šampionátu.

Foto: Joan Codina, FotoFormulak.com

Český závodník Roman Staněk.

Článek

Staněk bodoval podruhé v sezoně, dosud měl bod ze sprintu v Baku. Rodák z Valašského Meziříčí začal z chvostu pole, v úzkých uličkách Monte Carla, kde se hůře předjíždí, mu ale přály okolnosti. Po zastávkách rivalů se posouval vpřed a ve 22. kole využil Doohanovy nehody. Díky zastávce při režimu safety caru se udržel na osmém místě. Závod byl poté kvůli odklízení Doohanova vozu přerušen.

Nečekaná situace přišla i po restartu. Piloti se za Staňkem nestihli včas zařadit a při obnovení závodu ztráceli za českým jezdcem přes 42 sekund. Trest obdržel Victor Martins, jenž nedostatečně zpomalil v režimu žlutých vlajek, a po průjezdu boxové uličky se propadl z druhé příčky na osmou za Staňka. Finiš se následně přesunul do vypršení časového limitu. Přestože se Francouz pět minut před koncem na Staňka dotáhl, český pilot mu šanci na předjetí nedal.

Za vítězným Vestim dojel jiný Francouz Théo Pourchaire a na stejné příčce je i v šampionátu. Bodů ztrácí pět. Třetí skončil Zane Maloney z Barbadosu. Staněk na Vestiho měl v cíli odstup více než 27 sekund.

Šampionát pokračuje v Barceloně příští týden.

Závod šampionátu formule 2 v Monte Carlu
Hlavní závod
1. Vesti (Dán./Prema) 1:20:02,426
2. Pourchaire (Fr./ART Grand Prix)) -2,504
3. Maloney (Barb./Rodin Carlin) -15,553
...
7. STANĚK (ČR/TRIDENT) -27,368
Průběžné pořadí
1. Vesti 89
2. Pourchaire 84
3. Iwasa (Jap./DAMS) 69
...
17. STANĚK 7

Reklama

Související témata: