Hlavní obsah

Velká premiéra v Kaplici. Zůstane česká naděje v boji o titul mistra světa v sajdkárkrosu?

Chystá se velká premiéra. Poprvé v historii zavítá mistrovství světa FIM v sajdkárkrosu na motokrosovou trať v jihočeské Kaplici. Předposlední závod letošního šampionátu nahradí o víkendu 3. – 4. září původně plánovanou GP Dalečín. Naděje na první titul pro českého spolujezdce Ondřeje Čermáka, který letošní sezonu absolvuje se čtyřnásobným šampionem Nizozemcem Etiennem Baxem, tak stále žije. V Kaplici se současně rozhodne o držiteli letošního titulu mistra Evropy v quadech.

Foto: WSC_Sidecarcross_Media

Hodně radosti českým barvám přinesl úvodní podnik mistrovství světa FIM v sajdkárkrosu. Jak to bude v Kaplici? (ilustrační foto)

Článek

Po povedeném vstupu do sezony přijíždí nizozemsko-česká posádka Etienne Bax a Ondřej Čermák do Kaplice se ztrátou 16 bodů na vedoucí dvojici Kert Varik z Estonska a Lari Kunnas z Finska. „Začátek sezony byl z říše snů, pak ovšem přišly technické problémy v Lokti, těsné souboje a druhé místo v Belgii, a především za nás velmi sporný poslední závod v Estonsku. Dostali jsme po závodě penalizaci za údajné předjíždění pod žlutými vlajkami," vykládá Čermák a přiznává, že trest považuje za křivdu.

„Situaci jsme viděli a vidíme jinak. Odvolali jsme se. Přesto jsme v prvé řadě závodníci a nechceme bojovat a vyhrávat u zeleného stolu. Vybojujeme si titul na trati! Vítězství v Kaplici nás pak udrží ve hře o titul do závěrečného podniku za čtrnáct dní. Uděláme pro něj doslova vše! Necháme na trati všechno a věřím, že nás poženou i diváci, protože je stále ve hře historicky první titul mistra světa pro české barvy," dodává Čech.

Foto: fimsidecarcross.com

Šampionát v sajdkárkrosu (ilustrační foto).

Do závodu je přihlášen rekordní počet 43 posádek. Velkou pozornost budou poutat teprve 16letá dvojčata Daniels a Bruno Lielbardisovi z Lotyšska, která jsou vycházejícími hvězdami sajdkárkrosu. Z domácích posádek se představí také Lukáš Černý s francouzským spolujezdcem Bastienem Chopinem i Jan Boukal s Radkem Vitoňem.

„Díky sponzorům a partnerům areálu v Kaplici i samotných týmů tak může pokračovat boj o titul na nádherné trati v Kaplici. Blanská kotlina patří mezi jednu z nejnáročnějších tratí u nás a jsme zvědaví, jak si s ní premiérově poradí ti nejlepší na světě," láká na závod Martin Beňa, promotér seriálu. „Připravili jsme i bohatý doprovodný program, včetně například dětského sajdkárkrosu na podporu rozvoje tohoto atraktivního sportu. Očekáváme i vzhledem k počasí nádherný motoristický víkend a jeden z vrcholů sezony u nás vůbec. Vždyť kolik závodů mistrovství světa může český fanoušek u nás vidět na vlastní oči?" dodává.

V Kaplici rovněž vyvrcholí letošní evropský šampionát ve čtyřkolkách. Očekává se vysoký počet českých posádek, ovšem o titul může aktuálně vedoucího Estonce Kevina Saara připravit už čistě teoreticky pouze Nor Christopher Tveraen.

Program začíná v sobotu 3. září v 10 hodin dopoledne tréninky, končit by se mělo po šesté hodině večer. V neděli startuje program ve 13:15 a slavnostně ukončen bude vyhlášením před půl šestou večer.

Reklama

Související témata: