Hlavní obsah

Pešek piplá své následovníky. Teď je dostal na neoficiální MS a říká: Je to zázrak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zkušeností má tuze moc, a tak se Lukáš Pešek, jedna z českých ikon motocyklového závodění, teď proměnil v učitele a cepuje mladé naděje. A poměrně úspěšně, protože dvanáctiletého Romana Durdise a šestnáctiletého Nikolase Gieslera čeká v listopadu ve Valencii finále závodu MiniGP, dva Čechy navíc doplní Maďar Tamas, který rovněž patří do Peškova týmu.

Foto: Archiv Lukáše Peška

Mladí motocykloví závodníci Lukács Tamas (vlevo) a Roman Durdis (vpravo) se svým trenérem Lukášem Peškem.

Článek

Ve Španělsku budou moci vidět na vlastní oči hvězdy současnosti z MotoGP, protože právě mládežnický závod se jede v rámci kalendáře mistrovství světa silničních motocyklů. „Tři jezdci ve finále jsou pro nás skoro až zázrak. Je to něco, co se už nemusí nikdy opakovat. Jsem za to nesmírně šťastný, nezdálo se nám o tom ani ve snu,“ raduje se Pešek před závodem, který se pojede v týdnu před zmíněnou Velkou cenou Valencie (26. listopadu).

Peškovi svěřenci tak dostanou možnost zažít atmosféru velkého závodu, který má punc neoficiálního MS mladých. „Je skvělé, že všechno organizuje Dorna, takže závodníci dostanou helmu, kombinézu, motorku a všechno bude připraveno na klíč,“ vysvětluje Pešek.

Durdis už závod MiniGP jel minulý rok, kdy v nižší kategorii dojel osmý. I letos bude na speciálu Ohvale GP-2 190cc, což je oproti loňsku silnější motorka, patřit mezi nejmladší jezdce na startu. „Chtěl bych zaútočit na stupně vítězů,“ říká mladík, pro kterého bude výhodou, že už zná závodní okruh.

Druhým českým zástupce v závodě bude Giesler, pro kterého bude závod ve Valencii dosavadním vrcholem a pomyslným zakončením kariéry v kategorii MiniGP. „Doufám, že dojedu co nejlépe. Takový menší cíl je top 15,“ říká Giesler.

Foto: Archiv Lukáše Peška

Motocyklistu Romana Durdise považuje Lukáš Pešek za největší talent, který v Česku viděl.

Pešek se díky úspěchům svých svěřenců dostal na radar elitních motocyklových národů. „Oslovila mě italská federace, abych byl součástí jejich programu pro mladé jezdce jako trenér, což je pro mě obrovská pocta,“ těší Peška. „Na druhou stranu je pro mě problematické jezdit do Itálie trénovat, protože nemám moc času. Ale jsme v kontaktu a předáváme si poznatky. Mám díky tomu přehled a vím, že děláme dobrou práci, protože Italové trénují opravdu hodně podobně,“ odhaluje Pešek.

Pro Peška je navíc velkou motivací postupně zlepšovat Durdise, který je očích české legendy možná největší talent, kterého v Česku zažil. „Záměrně jsme ho zase posunuli o rok výše, protože jsme ho chtěli vidět na větší motorce. Opět udělal obrovský pokrok v technice, jízdě a myslím si, že i mentálně se posunul,“ ví Pešek.

Teprve dvanáctiletý Durdis, který jezdí na motorce od pěti let, sní o kariéře v MotoGP. „Ještě ho čeká dlouhá cesta, ale už teď se těším na příští rok, protože pojede poprvé druhým rokem na stejné motorce a věřím, že naplno ukáže, co v něm je,“ dodává Pešek.

Reklama

Související témata: