Hlavní obsah

Adrenalin z rychlosti mezi domy Loixe nabíjel

MLADÁ BOLESLAV

Potvrdil roli největšího favorita. Belgický pilot továrního týmu Škoda Motorsport Freddy Loix se Škodou Fabia S2000 ovládl 38. ročník Bohemia rallye, pátého podniku českého šampionátu, který se jel o víkendu v okolí Mladé Boleslavi a Liberce.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Belgičan Freddy Loix během Bohemia rallye

Článek

„Už při tréninku mě zdejší rychlostní zkoušky hodně zaujaly,“ usmíval se čtyřicetiletý Belgičan, který je lídrem šampionátu Intercontinental Rallye Challenge. Při absenci druhého továrního jezdce boleslavského týmu Jana Kopeckého, jehož ze startovní listiny vyřadilo zranění navigátora Petra Starého, byl největší hvězdou soutěže. Kolem jeho servisního stanu se bez přestání tísnily desítky fanoušků.

„Obtížnost závodu mě nakonec překvapila. Před týdnem jsem vyhrál Ypres rallye, která je součástí mistrovství IRC, ale tady v Česku to určitě nebyla snadnější soutěž,“ přiznal Loix, když měl triumf v kapse.

„Říkal jsem si, že bude fajn závodit na asfaltu. Neměl jsem strach, se stejným povrchem mám zkušenosti z Belgie. Ale když jsme pak v ostrém tempu projížděli první zkoušky, nechápal jsem tu rychlost, kterou jsem musel vyvinout, abych se udržel v čele,“ líčil borec, jemuž je přezdíváno Fast Freddy, tedy Rychlík Freddy.

„Říkal jsem si, jak je ksakru možné jezdit tak zběsile mezi domy na uzoučkých cestách. Šlo o centimetry, nebyl prostor pro chybu. Bylo těžké držet koncentraci, ale současně mnou cloumal adrenalin,“ vyprávěl borec, jehož přitom jen tak něco nerozhodí. Vždyť absolvoval 86 závodů MS. V minulosti byl pilotem týmů Toyota, Mitsubishi, Hyundai či Peugeot. Dvakrát slavil druhé místo, jednou třetí. Ale třeba průjezd nedělní sekcí zkoušek Loixe dostal. „Hlavně test na Sychrově. Byl jedním z nejtěžších v letošním roce. Náročností hned za sněhovou erzetou v Monte Carlu. Pršelo, viditelnost deset metrů. Vzrušující,“ culil se Loix.

Vítězství mu dodá sebevědomí do blížící se mnohem důležitější soutěže na českém území. V srpnu pojede Barum rallye ve Zlíně a bude útočit na zisk titulu v IRC. „Bohemia rallye byla skvělým testem,“ těšil se Loix, jenž v Mladé Boleslavi vyhrál sedm z patnácti erzet a jen dvakrát nebyl mezi třemi nejlepšími piloty v rychlostní zkoušce.

Reklama

Související témata: