Hlavní obsah

Češi jsou z Dakaru doma. Loprais po vyšetřování už odletěl dřív

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli počasí i nutnému dotankování letadla v Soluni dorazili do Prahy s několikahodinovým zpožděním. Nicméně v noci se vrátila široká česká ekipa ze slavné Rallye Dakar a to včetně blyštivého beduína, tradiční dakarské ocenění pro nejlepší tři závodníky v kategorii. Náleží posádce Martina Macíka, která skončila druhá v kategorii kamionů. „Já osobně jsem tam jel, že chceme opravdu vyhrát,“ řekl Martin Macík po příletu ve videoreportáži Sport.cz.

Čeští dakaristé jsou doma! Let byl stejný jako celá rallye, narušilo ho počasí a nabral velké zpožděníVideo: Sport.cz

 
Článek

Macík na vítěze Van Kasterena ztratil hodinu a čtvrt, především kvůli zapadnutí v rozbahněné řece během 9. etapy, kde prohospodařil hodinu. „Bohužel při nás nestálo štěstí. Měli jsme dva problémy a ty nás stály Dakar," připomíná Macík ještě potíž ze druhé etapy, kdy mu kámen zablokoval zadní brzdy a on nabral další hodinové manko. „Chtěl jsem vyhrát, tak by tam měl jet každý závodník a my na to byli připraveni se vším všudy. Snad za rok."

Leteckým speciálem, který v úterý hluboko po půlnoci přistál v Praze, se však vrátilo o pár závodníků méně, než jim po Vánocích do Saúdské Arábie vyrazilo.

Ti, kteří vypadli v průběhu rallye, si totiž sehnali dřívější let, stejně tak Aleš Loprais, který musel po úterní etapě odstoupit kvůli střetu s italským divákem, jenž na následky o pár hodin později zemřel. Vyšetřování saúdskoarabských úřadů však zbavilo Lopraise veškeré viny a on mohl zemi opustit.

„Mně osobně se ta událost dotkla, protože jsem měl syna (Jaroslav Valtr mladší je Lopraisovým navigátorem). Byli jsme rádi, že kluci odtud vypadli, že to policie vyšetřila, protože v těch zemích má právo zvláštní nádech," řekl Jaroslav Valtr starší, jinak pátý v kamionech.

Reklama

Související témata: