Hlavní obsah

Drsný test! Čtyřkolkáře Tůmu čeká Africa Eco Race

Nejlepší možná příprava na slavný Dakar = Africa Eco Race. Čtyřkolkář Zdeněk Tůma do soutěže, která startuje 18. října a povede převážně po písčitých dunách, vyrazí premiérově. Trať měří okolo šesti tisíc kilometrů a zavede závodníky do Maroka, Mauretánie a Senegalu. „Půjde o pořádně náročný test," tuší Tůma, který se stal nejlepším českým účastníkem letošního Dakaru, když skončil čtvrtý. Jezdec z týmu BARTH Racing zároveň potvrdil účast na příštím ročníku.

Foto: Barth Racing

O nejlepší český výsledek se naposledy na Dakaru postaral čtyřkolkář Zdeněk Tůma, který skončil čtvrtý.

Článek

Závodil v Argentině, Peru, Bolívii, v Saúdské Arábii a nyní se těší také do Afriky. Dostane se tak takřka ke kořenům nejtěžší pouštní dálkové soutěže, která končí v Dakaru. „Pojedeme prakticky stejně, jako v legendárních ročnících v osmdesátých a devadesátých letech. Rovněž startujeme v Monaku,," těší se Tůma, který pokaždé Dakar dokončil.

A na podobné výsledky chce navázat také v Africe. I když ví, že to rozhodně lehké nebude. Valná část trasy se pojede na písčitém povrchu. „V Maroku na nás budou čekat spíše kamenité a písčité cesty. V Mauretánii zase feš feš, hodně dun a v Senegalu kromě nich také zrádné kořeny a stromy," má jasno už dopředu Tůma, který už v Africe závodil v rámci Intercontinental Rally, kde dojel druhý. „Africu Eco Racing srovnávám s Dakarem, je to čtrnáctidenní závod, technika musí být pořádně připravená, ta neodpouští."

Také proto Tůma měsíce pracuje na své čtyřkolce Yamaha. Detaily ladí s legendárním Josefem Macháčkem, několikanásobným vítězem Dakaru. „Připravuji rovnou dvě čtyřkolky, jednu na leden 2023 na Dakar. Stroj už mám hotový na 99 procent," upřesňue český závodník z pardubického týmu BARTH Racing.

Zajímavé to bude se startovní listinou. Zatím nebyla zveřejněna jména posádek, není tak jasné, zda soutěž pojede další jezdec na čtyřkolce. „Naposledy se jel Africa Eco Race v roce 2020 a to se žádná čtyřkolka nezúčastnila. Jestli budu jediný? Je to možné. Ale je mi to jedno, protože pak se budu chtít měřit s motorkami," dodává Tůma, rodák z Českého Krumlova.

Český jezdec na čtyřkolce zazářil na letošním Dakaru, když vybojoval nejlepší výsledek pro české barvy. Těžil zejména z precizní jízdy a dobré navigace. A také z podpory a zázemí týmu BARTH Racing. Tu bude mít také při Africa Eco Race. „Závod Africa Eco Race pojedeme v kompletně stejném složení, v jakém jsme absolvovali v lednu Dakar. Jsme dobrodruzi a motorističtí nadšenci. Vždycky jsme se chtěli podívat do Afriky na závody a dojet do cíle ve městě Dakar. To je náš sen a doufám, že si ho společně se Zdeňkem celý tým splníme," prohlásil Michal Burkoň, výkonný ředitel Autocentra BARTH a šéf týmu BARTH Racing.

Reklama