Hlavní obsah

Enge našel novou lásku. Dakar dojel pro tátu, jehož nedávno ztratil

Praha

Pohnutí neskrýval. Ani po dojezdu do cíle, ani po příletu domů. Tomáš Enge se zařadil mezi protagonisty velkých příběhů, kterých letošní Rallye Dakar nabídla pestrý rejstřík. Jediný Čech, který má zkušenosti s formulí 1, byl v pouštním dobrodružství nováčkem. Nejenže v závěru nezištně přijal roli bodyguarda týmového kolegy Josefa Macháčka, také svoji buginu dovezl úspěšně do cíle. A když se mu vybavily nedávné silné momenty z osobního života, byl prostě naměkko. Podívejte se v přiloženém videu.

Pro Tomáše Engeho byla na Dakaru nejhorší zima. Stejně ale lituje, že rallye nebyla delšíVideo: Sport.cz, Buggyra Racing

 
Článek

Libor Podmol a Tomáš Enge mají jedno společné. V cíli je přemohla vzpomínka na své otce-závodníky, kteří mohli jejich snažení na trati sledovat už jenom z nebe.

Šampion ve freestyle motokrosu Podmol se zařekl, že rodinné jméno doveze do cíle pro tátu, který se nejtěžší maratonské soutěže zúčastnil v roce 1994, ale Dakar nedokončil. Otec později tragicky zahynul při autonehodě.

Libor Podmol je rád, že je doma, bál se, že spadne letadlo. Jeho zachránce musel zůstat v ArábiiVideo: Sport.cz

Osud nachystal ostřílenému motoristickému univerzálovi Engemu podobnou výchozí pozici. Jeho otec Břetislav, známý automobilový závodník, zemřel teprve před pár měsíci v září.

„Je to neuvěřitelné. Loni mi odešel táta, pak ale přišlo štěstí v podobě narození dvou holčiček," líčí své pocity Tomáš Enge, pilot týmu Buggyra Zero Mileage Racing.

„Emoce v cíli byly obrovské. Táta by byl určitě velice rád za výkon, jaký jsme podali. Bohužel se ho nedožil..."

Buggyra v 12. etapě Rallye Dakar

Enge neskrývá, že Dakar si okamžitě zamiloval. Dokonce by bral, aby byl závod ještě o týden delší!

A jaký řešil největší problém? V našem videu se dále dozvíte, že jím byla zima. Při dlouhých přejezdech se za teploty plus pět stupňů musel v bugině bez předního skla pořádně nabalit.

Nezničitelný důchodce Macháček podkategorii lehkých prototypů vyhrál, Enge v ní s navigátorem Vlastimilem Tošenovským dojel desátý a v lehkých vozech mu patří konečná 34. příčka.

Reklama

Související témata: