Hlavní obsah

Grönholm odstoupil, Kresta se posunul na pátou příčku

VILASECA (Španělsko)

Roman Kresta s fordem v sobotu skončil druhou etapu Katalánskou rallye na stejném místě jako tu první. V průběžném pořadí mu patřila šestá příčka. Po skončení však ze soutěže odstoupil průběžně třetí Marcus Grönholm s peugeotem a Kresta se tak o příčku posunul.

Článek

Soutěž vede s přehledem Francouz Sébastien Loeb s citroënem. Na druhého Francoise Duvala rovněž z týmu Citroën má náskok 58 sekund. Citroën už má díky odstoupení Grönholma jisté vítězství v Poháru konstruktérů.

Krestovi k vylepšení průběžného pořadí pomohly Grönholmovy problémy. Závada na chladiči finského exmistra světa na posledním měřeném úseku výrazně zpomalila a při přejezdu do depa ho pak donutila odstoupit.

Kresta se s fordem po deváté RZ dostal před Mikku Hirvovena na pátou příčku. V dalším měřeném úseku ho Hirvonen znovu přeskočil  a předstihl ho i Xavier Ponc s citroënem.  Kresta nabral vteřiny, když dostal "hodiny" a zhasl mu motor. Naopak z předních pozic po desátém měřeném úseku zmizel Krestův týmový kolega Toni Gardemeister, který havaroval a ztratil 13 minut.

Ve zbývajících dvou erzetách druhé etapy už se Krestovi nedařilo, a tak se před ním drží Hirvonen a Ponc, kteří nejedou pro body do soutěže týmů. Hirvonen byl později penalizován a tak si pořadí s Poncem vyměnili. Na vedoucího Loeba ztrácí Kresta už více než tři minuty, za čtvrtým Hirvonenem zaostává o 16 vteřin, od třetího Ponse ho dělí 24 vteřin.

Výborné výkony v sobotu předváděl Jan Kopecký s fabií. V desáté erzetě zajel sedmý čas se ztrátou pouhých 3,5 sekundy na Loeba a posunul se na deváté místo. V jedenáctém měřeném úseku umístění zopakoval, v poslední erzetě byl osmý a upevnil si průběžnou devátou příčku.

Do hodnocení značek se však týmu Škoda po odstoupení Francouze Alexandra Benguého započítává už jen výsledek Armina Schwarze, kterému patří dvanáctá pozice v absolutním pořadí. Do Poháru konstruktérů by Němec za této situace získal dva body. Po jedenácté erzetě si Schwarz stěžoval na problémy s převodovkou, které vyřadily z boje Benguého.

Úvod druhé etapy narušili fanoušci, kteří svým chováním na trati donutili pořadatele zrušit sedmou rychlostní zkoušku. Následující měřený úsek ovládl Ital Gigi Galli s mitsubishi, ale po jeho absolvování narazil do zdi a musel odstoupit. Pak opět kraloval Loeb, i když erzety vyhrával jen s minimálním náskokem.

V neděli Katalánská rallye vyvrcholí třetí etapou, která se skládá ze tří rychlostních zkoušek.

Katalánská rallye - po 12. etapě:
1. Loeb (Fr./Citroën) 2:49:17,5 hod., 2. Duval (Bel./Citroën) -57,8, 3. Pons (Šp./Citroën) -2:53,6, 4. Hirvonen (Fin./Ford) -3:01,3, 5. Kresta (ČR/Ford) -3:17,5, 6. Bernardi (Fr./Peugeot) - 3:28,4,...8. Kopecký (ČR/Škoda) -4:43,0, 11. Schwarz (Něm./Škoda) -7:53,3,...19. Prokop -23:07,3, 20. Valoušek (oba ČR/Suzuki) -27:19,1.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.