Hlavní obsah

Hororový Dakar! Další Čech končí, letěl pro něj vrtulník, Tůma spadl do díry a myslel, že nevstane

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rallye Dakar není pro slabé povahy. Účastníci slavného závodu se musejí popasovat s divokými karamboly. Zdeněk Tůma má za sebou letos druhý. Po kotrmelci na kamení zapadl tentokrát český jezdec na čtyřkolce do vymleté strouhy. „Dopadl jsem do písku, byla to ale taková rána, že jsem si myslel, že už nevstanu," popisoval Tůma z týmu BARTH Racing. Na Dakaru pokračuje, konečná to ve 4. etapě byla pro Karla Trněného. Se svým „Mazlem“, jak autu přezdívá, ostře skočil ze čtyřmetrové duny a jeho navigátor Milan Horyl si pochroumal záda. Z pouště ho transportoval vrtulník, nicméně po vyšetření byl z nemocnice propuštěn.

Foto: BARTH Racing

Zdeněk Tůma má za sebou další drsný karambol na Dakaru.

Článek

Nepříjemný moment ze středeční etapy mohl pro Tůmu dopadnout daleko hůř. „Jel jsem drobet výš, než byla trasa. Když jedu v mokrým písku, tak je to obtížnější než na volném terénu. Bohužel jsem něco přehlédl a vyletěl," popisoval zkušený závodník.

Stroj se zapíchl do protější stěny, strouha byla hluboká přes metr a široká kolem dvou metrů. „Šel jsem přes řídítka a pohmoždil si nohy. Čtyřkolka se převrátila. Kontroloval jsem, jestli nemám něco zlomeného. V kombinéze mi bouchl airbag, což mi možná pomohlo," oddechl si Tůma.

Vše se stalo na 160. kilometru měřeného úseku. Převrácený stroj nebyl Čech schopný dát zpět na čtyři kola. „Musel jsem počkat na nějakého místňáka, aby mi pomohl. Jeden tam naštěstí přijel autem, pomohl mi. Byl hodně ochotný, počkal, jestli nastartuji," dodal jezdec z pardubické stáje BARTH Racing. „Zjistil jsem, že je ohnutá tyč řízení a vyměnil jsem proražené kolo. Důležité bylo, že se zázrakem nerozbil navigační digitální přístroj. Kdyby se to stalo, nevěděl bych, kde vlastně jsem."

Na rány a dobrodružné příhody je českokrumlovský závodník Tůma zvyklý. Několikrát dojel do cíle etapy s prasklou pneumatikou, na Africa Eco Race zůstal několik hodin trčet ve vyprahlé poušti. Na Dakaru si teď ve svízelné chvíli opět poradil, stroj opravil a dojel do cíle. Jenže za tmy. „To se mi stalo poprvé, abych speciálku dokončil po tmě. Nebylo to vůbec příjemné, protože ke konci na nás čekaly velké duny, sjížděl jsem je skoro poslepu. Potkal jsem také nějaké lidi, co dělali ohýnek a koukali na mě," usmál se Tůma.

V celkovém pořadí má v kategorii čtyřkolek ztrátu už přes šest hodin. „Když už jsem absolvoval dva takové pády, tak už chci Dakar rozhodně dojet. Nevzdám se," dodal.

V kategorii aut tak po konci Trněného zbývá už jen jediný Čech, Martin Prokop. Miroslav Zapletal totiž skončil už v pondělí, když s autem udělal kotrmelec ze skály, což zachytily kamery a stalo se hitem „dakarských" sítí.

Reklama