Hlavní obsah

Italskou rallye vede po první etapě Lappi o jedinou desetinu před Ogierem

Pouhá desetina sekundy rozhoduje po první etapě o lídrovi Italské rallye. Je jím finský pilot Esapekka Lappi, který v posledním testu dne těsně předstihl Sébastiena Ogiera z Francie. Mezi oběma je minimální rozdíl přesto, že na programu dnes byl dvojí průjezd extrémně dlouhé, padesátikilometrové rychlostní zkoušky Monte Lerno - Sa Conchedda.

Esapekka Lappi na trati Italské rallye

Článek

Po tom prvním čtyřnásobný vítěz soutěže na Sardinii Ogier získal na Lappiho šestnáctisekundový náskok. Finský soupeř ale v odpoledním třídílném programu pravidelně z manka ukrajoval a v cíli Monte Lerna 2, které se jelo za deště a místy na blátě, se ocitl v těsném vedení.

Třetí je Lappiho kolega z týmu Hyundai Thiery Neuville z Belgie, který ztrácí 18,6 sekundy, a za ním následují tři Ogierovi parťáci v toyotách. Mistr světa Kalle Rovanperä z Finska, který coby lídr šampionátu vyrážel na trať první a soupeřům "čistil" stopu, nabral třičtvrtěminutovou ztrátu, ale triumfem v závěrečném testu se posunul před Japonce Takamota Kacutu a Brita Elfyna Evanse, jenž doplatil na defekt.

Až za ním je obhájce loňského prvenství Ott Tänak z Estonska s fordem, který má na první místo manko minutu a devět sekund.

Z první šestice jen Evans dosud nevyhrál erzetu a pouze Lappi a Ogier mají po sedmi zkouškách na kontě po dvou dílčích úspěších. Nejlepší z českého tria na startu Erik Cais s fabií figuruje s více než šestiminutovou ztrátou na 18. místě.

V sobotu je na programu osm zkoušek a v neděli se pojedou zbylé čtyři.

ialská rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích na Sardinii - po 1. etapě:
1. Lappi, Ferm (Fin./Hyundai i20) 1:31:48,8
2. Ogier, Landais (Fr./Toyota Yaris) -0,1
3. Neuville, Wydaeghe (Belg./Hyundai i20) -18,6
4. Rovanperä, Halttunen (Fin./Toyota Yaris) -46,1
5. Kacuta, Johnston (Jap., Ir./Toyota Yaris) -47,4
6. Evans, Martin (Brit./Toyota Jaris) -1:05,6
...18. CAIS, TĚŠÍNSKÝ -6:05,4
23. PROKOP, ERNST (všichni ČR/Škoda Fabia RS) -9:03,6
44. KOHN, WOODBURN (ČR, Brit./Ford Fiesta ) -35:43,9.

Reklama

Související témata: