Hlavní obsah

Kachna a Líza se chystají na Dakar. Auto z filmů o četnících a vrak. Český tým umí překvapit!

Na letošním Dakaru jely za tým Czech Samurais v kategorii Klasik dva vozy. Suzuki Samurai, který pilotovala Olga Roučková a Toyota Land Cruiser s Ondřejem Martincem. Na Dakaru 2024 to bude jinak. Pojede jen Toyota a k ní přibude nováček. Hodně překvapivé auto. Citroën 2CV, lidově zvaný Kachna. Známe ho z filmů o četnících ze Saint Tropez. Za jeho volant usedne Barbora Holická.

Kachna a Líza se chystají na Dakar. Překvapení od týmu Czech Samurais. Jaké další novinky chystá? Video: Sport.cz

 
Článek

„Projekt S Kachnou na Dakar vznikl jednoduše. Potkala jsem Ollie, která mě motivovala k tomu, že se dá Dakar zvládnout. A když jsem přemýšlela, s jakým autem, tak jelikož vždy závodím se Citroënem, tak jaké ikoničtější auto vybrat než právě Kachnu," ptá se Barbora Holická.

Ty jsi blázen, taková byla většinou reakce lidí, když jim řekla, s jakým vozem legendární soutěž hodlá jet. „Jestli Kachna dakarské terény zvládne? To je většinou první otázka, kterou mi každý položí. To auto bylo původně postavené pro farmáře, aby vozilo zemědělské plodiny z polí na trh, aby zvládalo terény. Takže si myslím, že i takhle malé auto to zvládnout může."

Foto: Sport.cz

Při natáčení pro sport.cz se "Kachna" utopila.

Jednu simulaci Dakaru jsme pro automobilovou závodnici připravili i přímo během natáčení pro Sport.cz. Jak to dopadlo? „Utopili jsme Kachnu," přiznává se smíchem držitelka Ceny Elišky Junkové pro nejlepší ženu českého motorsportu z roku 2018. Celou akci uvidíte v našem videu.

Novinek však chystá tým Czech Samurais mnohem víc. Jak už jsme uvedli v úvodu, nepojede Suzuki, ale jenom Toyota Ondřeje Martince. Co tedy bude s Ollie Roučkovou? „To je právě otázka. Kluci chtějí, abych Ondrovi dělala navigátora, ale je také možné, že budu jenom v roli šéfky týmu."

A další novinka. „Samurajové" také chystají nový dakarský vůz. Ve spolupráci s učiteli a studenty Střední školy technické a řemeslné v Novém Bydžově. V dílnách je zatím k vidění jen vrak, který má podobný životopis jako Suzuki Samurai. Našli ho v kopřivách. Renovují kamion Liaz. Říkají mu Líza.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Ollie Roučková (@ollie_rouckova)

„Auto jsme vytrhli hrobníkovi z lopaty. Bylo to v Jablonci u jednoho sběratele, který miluje Liazky a má jich hrozně moc, snad stovku. Auta jsou bohužel v žalostném stavu. Jen pár jich je renovovaných, což chápu, protože to je opravdu náročné na finance a na čas. Řekli jsme si, že tuhle Liazku prostě musíme mít, že jí vrátíme život a připravíme pro kategorii Dakar Klasik," dodává Ollie Roučková.

Foto: Czech Samurais

Tým Czech Samurais renovuje pro Dakar kamion Liaz

Práce jsou zatím na úplném začátku. Tým se rozhoduje, zda bude stavět repliku modelu 615, nebo jestli půjde vlastní cestou.

Nejoptimističtější prognózy? Do dvou let by mohlo být hotovo. Líza by se tak mohla postavit na start Dakaru 2025. V roli pilota by se měli střídat Ondřej Martinec s Olgou Roučkovou.

Reklama

Související témata: