Hlavní obsah

Je to hrozná zpráva, umřel mi nevlastní bratr, smutní Kalina

Přímo v dějišti nadcházejícího ročníku Rallye Dakar zaskočila zpráva o úmrtí Karla Lopraise jeho dlouholetého navigátora a kamaráda Josefa Kalinu. Zatímco Loprais ukončil kariéru v legendární soutěži v roce 2006, Kalina závodí dosud. O víkendu se v saúdskoarabské Džiddě vydá na start rallye jako člen posádky Slováka Radovana Kazarky, který pojede v kategorii Klasik s kamionem Tatra 815, se kterým úspěšně závodil Loprais.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Ve věku 72 let zemřel šestinásobný vítěz kategorie kamionů na Rallye Dakar Karel Loprais (na snímku z 26. srpna 2020).

Článek

"Umřel mi můj nevlastní bratr, to je samo o sobě tragédie. Kamarád, se kterým jsi pětadvacet let závodil, dosáhl jsi s ním nějakých úspěchů," řekl dojatý Kalina v nahrávce týmu Buggyra Racing. "Nikdy jsem s ním neměl žádný konflikt. Byl to skvělý, nekonfliktní, čestný člověk. Mnohdy laskavý," doplnil dvaasedmdesátiletý matador.

Kalina je pouze o několik měsíců mladší než Loprais, poprvé se spolu vydali na Dakar v roce 1991 a společně vybojovali tři z šesti Lopraisových triumfů.

"Teď jsem tady v situaci, kdy vlastně sedím v autě, ve kterém jsme dosáhli největších úspěchů. To nesu trošku těžce. Na druhou stranu to má pozitivní moment v tom, že sedím v replice auta, ve kterém bych hrozně rád seděl s ním, ale už nám to holt osud nedopřál," litoval Kalina. "Karliku, jedeme za tebe," dodal s pohledem k nebi.

Loprais zemřel po krátké nemoci v noci na čtvrtek.

Reklama