Hlavní obsah

Mechanika vytáhl český dakarský tým ze školní lavice. O jméno pro závodní speciál se postaraly slepice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Čtvrtý Dakar má před sebou Olga Roučková. V roce 2018 se stala první Češkou, která rallye dokončila. Na čtyřkolce. O rok později jela v bugině. Po kratší pauze se pak v roce 2022 vrátila za volantem Suzuki Samurai v kategorii Classic. V té pojede i Dakar 2023, se stejným vozem. To se nemění, jinak novinek hlásí hodně.

Ollie Roučková bude mít na Dakaru mechanika ze školní lavice a nového kolegu s obludouVideo: Sport.cz

 
Článek

První změnou je to, že se její tým Czech Samurais rozrostl. Do týmu přibyl pilot Ondřej Martinec, který v kategorii Classic pojede s Toyotou Land Cruiser. „Dakarské prostředí pro mě není úplně cizí. V letech 2019 a 2020 jsem byl na rallye jako divák. V roce 2022 jsem pak dělal podporu jednomu týmu a teď jsem se rozhodl, že si to chci odjet sám," shrnuje nováček.

A druhá novinka? Spolu se Střední školou technickou a řemeslnou v Novém Bydžově se tým zapojil do projektu Mechanic Academy. Na nadcházející Dakar tak bere s sebou jednoho ze studentů, Filipa Bajoru. „Pro mě je to splněný sen. Na Dakar jsem se díval v televizi, a teď jsem dostal možnost být součástí tohoto velkého závodu. Úplně se mi z toho chvěje hlas," přiznal mladý mechanik.

Olga Roučková pojede znovu s vozem Suzuki Samurai. „Auta už jsou odeslaná do dějiště závodu, ale ještě sháníme poslední díly, například řemeny. Ty pak vezmeme s sebou do batohu. Jinak jsme, oproti minulému Dakaru, zapracovali na váze. Jsme o zhruba 50 kg lehčí. Sundali jsme rovněž přední nárazníky a udělali velký chladič. Chlazení je základ, letos v teplejších etapách chlazení nestíhalo," vyjmenovává vylepšení česká jezdkyně.

Foto: Petr Šedivý

Dakar 2022 jela Ollie Roučková s navigátorem Robertem Knoblochem, na trať Dakaru 2023 vyrazí s Jiřím Kopřivou

Její kolega Ondřej Martinec bude pilotovat Toyotu se zajímavou přezdívkou. Vozu říká Shit Monster! „Auto jsme několik týdnů nechali zaparkované u tatínka mého známého. Stálo na zahradě a on tam měl slepice, které se na něm dost podepsaly. Ollie pak řekla, že je to posr..á obluda. Takže Shit Monster," popisuje se smíchem Martinec.

Foto: Czech Samurais

Ondřej Martinec je nováčkem v týmu Czech Samurais. Pojede s Toyotou Land Cruiser 90 v kategorii Classic

Tým Czech Samurais se teď na Dakar 2023 chystá v domácích podmínkách. Do dějiště závodu, Saúdské Arábie, odlétá 28. prosince. Čtyřicátý pátý ročník Dakaru pak startuje na Silvestra a potrvá do 15. ledna.

Reklama