Hlavní obsah

Kolomý na Dakaru moc neslavil, euforii spláchla průtrž. Voda ohrožuje další etapu

Jujuy

Po čtvrtém místě triumf. Piloti kamiónů se do pořádného závodění na letošním ročníku Rallye Dakar pustili kvůli silným dešťům se zpožděním, výsledky Martina Kolomého ale na počáteční trable daly rychle zapomenout. Jezdec týmu Tatra Buggyra Racing v úterý ovládl třetí dějství slavné soutěže a nebýt desetiminutové penalizace, mohl v průběžném pořadí poskočit na druhou příčku.

Martin Kolomý při 3. etapě Rallye DakarVideo: Tatra Buggyra Racing

 
Článek
Fotogalerie

„Fantastický výsledek! Je to bojovník," juchal v bivaku v Jujuy manažer Buggyry Jan Kalivoda. Kolomý vedl ve třetí etapě v délce 350 km s měřeným úsekem 142 km od samého začátku a náskok si udržel až do cíle etapy. „Po dojezdu etapy by mě to ani nenapadlo. Mám z toho opravdovou radost, ale zůstávám realistou. Jsme stále teprve na začátku a všechno může být ještě úplně jinak. Na druhou stranu jsem strašně rád, že jsme si dokázali, že porážet se (největší favorité) dají a mám na to být vepředu," líčil spokojeně.

Radost z prvního triumfu na Dakaru, jímž se Kolomý zařadil po bok Josefa Macháčka a Aleše Lopraise, kterým se podařilo v novodobé historii soutěže na jihoamerickém kontinentu rovněž získat etapový vavřín, ale netrvala dlouho. Bivak totiž spláchl další přívalový déšť a mechanici tak měli o zábavu postaráno. „Bylo to hotové peklo na vodě, takovou průtrž mračen jsem nezažil. Nás čeká ve středu přesun do Bolívie, zatímco kluci budou závodit v horách v okolí Jujuy. Všichni jsme zvědavi, jestli se vůbec pojede. Vše je tu pod vodou," popsal aktuální situaci Kalivoda před startem čtvrté, maratónské etapy v délce 619 km.

Kolomý na trati porazil o sedmnáct sekund lídra průběžného pořadí Hanse Staceyho a nakonec mohl jen litovat desetiminutové penalizace za překročení povolené rychlosti - nebýt minut navíc, byl by průběžně druhý s odstupem 22 sekund. „Je to věc, která tady trápí hodně posádek. Jde o ideální nastavení omezovače rychlosti. Dnes dostal dvě minuty i Jarda," připomněl svého týmového parťáka Jaroslava Valtra, který jede v průběžném pořadí na 33. místě.

Do první desítky se z českých truckerů vešli v úterý také devátý Martin Macík s liazem a Aleš Loprais, jenž se svým vozem Iveco elitní skupinu uzavřel. „Díky dobré navigaci jsme ani jednou nevyjeli mimo trať. Jelo se nám ještě lépe než v pondělí, ale stále zůstáváme opatrní. Výsledek je, myslím, super posun a teď už hurá na maratónskou," těšil se Macík na středeční dějství, při němž posádky nebudou moci využít asistence.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.