Hlavní obsah

Kopecký obhájil triumf na Rallye Bohemia, Pech havaroval

Mladá Boleslav

Tovární jezdec Škody Jan Kopecký vyhrál Rallye Bohemia, pátý díl mezinárodního mistrovství České republiky v automobilových soutěžích. Obhájci prvenství pomohla k triumfu i nehoda Václava Pecha, který v sedmé rychlostní zkoušce ulomil pravé zadní kolo a odstoupil z průběžného prvního místa.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Jan Kopecký se spolujezdcem Pavlem Dreslerem na osmé rychlostní zkoušce Rallye Bohemia 2014.

Článek

Úřadující český šampión Pech měl možnost zajistit si v Mladé Boleslavi s velkým předstihem další mistrovský titul a byl na dobré cestě. V pátek vyhrál s vozem Mini první etapu a před odstoupením měl v čele náskok 16 sekund na Kopeckého.

"Byla to moje chyba. Nedobrzdili jsme do jedné zatáčky, která byla hodně na bahně. Dojeli jsme tam smykem a sjeli jsme do louky. Vypadalo to, že ani moc neztratíme. Chtěl jsem se rychle dostat zpět, ale bohužel jsem si vybral místo, kde byl v trávě zarostlý starý žulový patník," popsal Pech svoji nehodu.

Nárazem ohnul nápravu a asi dva kilometry před cílem erzety se mu kvůli tomu ulomilo kolo. "Podařilo se nám vše vyměnit, protože jsme měli díly v autě, ale trvalo to asi 30 minut. Pak už nemělo cenu pokračovat," uvedl Pech, který nadále vede seriál MMČR. Další šanci obhájit loňský celkový triumf v seriálu bude mít na konci srpna na zlínské Barum rallye.

Po jeho odstoupení již bez větších problémů mířil za vítězstvím Kopecký, jenž ráno dokázal Pechův náskok mírně snížit a naznačil, že je připraven tvrdě bojovat o první místo.

"V pátek, kdy to klouzalo, tak jsme nebyli schopni Vencovi stačit. Dnes jsme se ale snažili zmobilizovat síly, malinko jsme mu dali hned na první vložce. Malinko poté možná znervózněl, asi udělal chybu a tím jsme přišli o soupeře. Bylo to podobné jako já v Krumlově," poukázal Kopecký na květnovou Rallye Český Krumlov, kdy podobný souboj dvou domácích rivalů ukončila jeho chyba.

Tři škodovky na prvních místech

Stejně jako před závodem ocenil Pechovy letošní výkony. "To, co s autem dokážou udělat, jsou obrovské kroky dopředu. Dokazují to i jeho časy na stejných vložkách, které se jely loni i letos. Měli bychom se zaměřit na to, abychom s ním příště byli schopni svádět rovnocenné souboje od začátku," řekl Kopecký.

Bohemia rallye vyhrál podruhé v kariéře. "Loni to bylo trochu jiné. Od začátku jsme soupeřům ujížděli a postupně jsme zvyšovali náskok," uvedl.

Druhé místo nakonec obsadil Ital Umberto Scandola, který za Kopeckým zaostal o 44 sekund. Třetí Sepp Wiegand z Německa podtrhl úspěch mladoboleslavské automobilky, která tak kompletně obsadila pomyslné stupně vítězů. "Atmosféra na Bohemce byla skvělá, užil jsem si to. Máme tři škodovky na prvních místech, tady pod komínem (továrny). Takový scénář si před soutěží těžko někdo mohl malovat," radoval se Kopecký.

Čtvrtý skončil Roman Odložilík, v redukovaném českém pořadí byl druhý. Výsledky Scandoly ani Wieganda se totiž do MMČR nezapočítávají.

Rallye Bohemia, pátý závod mezinárodního mistrovství ČR v automobilových soutěžích:
1. Kopecký, Dresler (Škoda Fabia S2000) 1:30:36,1
2. Scandola, D'Amore (It./Škoda Fabia S2000) -43,9
3. Wiegand, Christian (Něm./Škoda Fabia S2000) -1:10,8
4. Odložilík, Tureček (Ford Fiesta R5) -1:26,9
5. Vlček, Lasevič (Škoda Fabia S2000) -5:24,0
6. Votava, Synáč (Mitsubishi Lancer Evo IX) -6:35,3

Reklama

Související témata: