Hlavní obsah

Kopecký ovládl Rallye Bohemia a je krůček od obhajoby titulu

Tovární jezdec Škody Jan Kopecký vyhrál počtvrté za sebou Rallye Bohemia a upevnil si vedení v průběžném pořadí mistrovství České republiky. Druhý dojel se ztrátou jedné minuty Václav Pech, třetí byl ve čtvrtém dílu domácího šampionátu s odstupem další minuty Martin Vlček.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Jan Kopecký se spolujezdcem Pavlem Dreslerem na Rallye Bohemia.

Článek

Favorizovaný Kopecký, který se v domácí soutěži mladoboleslavské automobilky představil v černých barvách na počest 35. výročí natočení kultovního hororu Upír z Feratu, jehož část se odehrávala na rychlostních zkouškách tehdejší Rallye Škoda, se dostal do čela hned ve druhé rychlostní zkoušce a prakticky v ní celý závod rozhodl ve svůj prospěch.

"Vyhráli jsme pod komínem (továrny) a to se vždy počítá, takže jsme spokojeni. Jsem rád, že se nám to povedlo. Soutěž byla podmínkami náročná, hlavně v sobotní první etapě," poukázal Kopecký na deštivé a větrné počasí.

"Vyhrál jsem počtvrté za sebou, ale já to moc neřeším. Na statistiky se možná jednou kouknu, ale až na to bude čas. Závody vždy hodnotím podle toho, co jsem udělal dobře a co špatně. A to špatné se snažím neopakovat," podotkl čtyřiatřicetiletý pilot.

Spokojený byl i druhý Pech, který při čtvrtém startu s vozem Porsche 997 GT3 poprvé prosadil na pomyslné stupně vítězů. Vyhrál první měřený test, hned v následném jej ale Kopecký předstihl a na jejich pořadí se už nic nezměnilo.

"V sobotu hodně pršelo a musím se přiznat, že jsem nečekal, že na vodě pojedeme takové časy. Navíc se nám ta jízda i líbila. Nemuseli jsme jet opatrně a auto fungovalo. Z toho jsem nadšený nejvíce. Ukázalo se, že i na vodě se dá jet hodně rychle," řekl Pech, který si pochvaloval, že s narůstajícím počtem odjetých kilometrů si na nový vůz zvyká víc a víc. Navíc týmu se daří výkonný speciál lépe nastavovat.

Z boje o třetí místo vyšel nejlépe Vlček, jemuž pomohlo odstoupení Jana Černého v předposlední erzetě. Další adept na bronz Vojtěch Štajf doplatil na policejní kontrolu, po které přijel pozdě do časové kontroly a dostal penalizaci. "Je to úžasný pocit, tento úspěch budu asi dlouho vstřebávat. Udělali jsme pro něj maximum," uvedl Vlček.

Domácí šampionát bude pokračovat v závěru srpna Barum rallye ve Zlíně, která bude zároveň součástí mistrovství Evropy. Kopecký bude na jižní Moravě vedle obhajoby titulu usilovat o pátý triumf v historii.

Rallye Bohemia, čtvrtý díl MČR v automobilových soutěžích:
1. Kopecký, Dresler (Škoda Fabia R5) 1:32:35,3
2. Pech, Uhel (Porsche 997 GT3) -1:00,4
3. M. Vlček, Žáková (Ford Fiesta R5) -2:06,7
4. Štajf, Rajnoha (Škoda Fabia R5) -2:27,9
5. Jakeš, Ehlová (Citroën DS3 R5) -3:06,8
6. Jelínek, Machů (Škoda Fabia S2000) -3:12,2
7. Kreim, Christian (Něm./Škoda Fabia R5) -3:48,4
8. Březík, Omelka (Mitsubishi Lancer Evo IX) -4:28,7.

Reklama

Související témata: