Hlavní obsah

Kopecký si může na Rallye Bohemia zajistit v předstihu titul

Mladá Boleslav

Jen 14 bodů chybí jezdci továrního týmu Škoda Motosport Janu Kopeckému k tomu, aby získal titul. Stačilo by mu k tomu uspět na víkendové Rallye Bohemia - šestém závodě mezinárodního mistrovství ČR. Předchozích pět s přehledem vyhrál.

Foto: skoda-auto.com

Jan Kopecký.

Článek

"Chceme se v domácím prostředí Škodovky samozřejmě prezentovat v co nejlepším světle. Slavit titul již v Mladé Boleslavi by bylo pro nás absolutním snem. Nebude to žádná projížďka, Bohemka je těžká soutěž," uvedl Kopecký, který byl na Rallye Bohemia nejrychlejší třikrát v kariéře. V letech 2005 a 2006 ale závodil s vozem kategorie WRC mimo oficiální pořadí. Klasickým vítězem se stal v roce 2004. "Uděláme vše pro to, abychom skončili na pódiu," podotkl Kopecký.

Velkým adeptem na prvenství bude jeho týmový kolega Fin Juho Hänninen, jenž soutěž vyhrál dvakrát v kariéře. O titul Kopeckého může teoreticky připravit jen Roman Kresta, jenž populární asfaltovou rallye ovládl dokonce šestkrát.

"Bohemia je v českém mistráku o stupínek výše proti dalším soutěžím. Očekávám náročný závod, ve kterém nelze příliš taktizovat. V podstatě už po čtyřech druhých místech (v českém šampionátu) v řadě nemáme co ztratit," uvedl Kresta.

Největší hvězdou Nor Östberg

Největší hvězdou rallye bude Nor Mads Östberg, pravidelný účastník mistrovství světa. Čtyřiadvacetiletý jezdec ale nepojede se svým tradičním vozem Ford Fiesta RS WRC, ale s fiestou RRC.

Na pohled se jedná o téměř identický vůz s motorem o objemu 1600 ccm turbo, u něhož je ale oproti WRC použit restriktor sání vzduchu o menším průměru 30 mm, takže má nižší výkon. Vozy kategorie WRC totiž v MMČR nesmí startovat.

"Už několik měsíců jsem v kontaktu s Johnem Hauglandem (legenda norského motorsportu), který mi pomáhal najít vhodnou soutěž, kde bych mohl testovat a zlepšit svoje dovednosti na asfaltu. John mi doporučil Rallye Bohemia, proto zde budu startovat," uvedl Östberg, který letos vyhrál Portugalskou rallye. Poprvé tak v Česku startuje jezdec, kterému se ve stejném roce podařilo zvítězit v absolutním pořadí v soutěži MS.

Start je až v sobotu

Nadcházející 39. ročník rallye tentokrát nezahajuje páteční divácká rychlostní zkouška na okruhu v Sosnové, ale závodit se začne až v sobotu. Ve dvou dnech čeká na posádky 16 měřených testů o celkové délce 197 km. Na rallyekrosové a motokárové dráze na Českolipsku se pojede na závěr sobotní etapy.

Průběžné pořadí Mediasport MMČR:
1. Kopecký (Škoda Fabia S2000) 250, 2. Kresta (Škoda Fabia S2000) 152, 3. Pech (Mini John Cooper Works S2000) 97, 4. Tarabus (Škoda Fabia S2000) 94, 5. Valoušek (Peugeot 207 S2000) 74, 6. M. Semerád (Mitsubishi Lancer Evo IX) 66.

Reklama

Související témata: