Hlavní obsah

Lídr Tänak musel odstoupit, Portugalskou rallye vede Evans

Portugalskou rallye vede po druhé etapě britský pilot Elfyn Evans. Člen týmu Toyota se dostal do čela v dnešní předposlední rychlostní zkoušce, v níž dosavadní lídr Ott Tänak z Estonska poničil svůj hyundai.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tänak odstoupil z Portugalské rallyeVideo: sntv

 
Článek

Mistr světa z roku 2019 Tänak čtvrté rallye letošního kalendáře dominoval. Vyhrál první etapu a do čtrnácté erzety vyrazil s náskokem 22 sekund před Evansem. Během téměř čtyřicetikilometrového testu ale poničil zavěšení pravého zadního kola svého vozu i20, a i když se pokusil dostat do cíle zkoušky, nakonec musel zastavit.

Dvaatřicetiletý vicemistr světa Evans vede před závěrečnými pěti nedělními zkouškami o 10,7 sekundy před Španělem Danim Sordem v hyundai. Třetí je s více než minutovým odstupem Evansův týmový kolega z Toyoty Sébastien Ogier z Francie, úřadující světový šampion a lídr letošního seriálu.

Evans si uvědomuje, že zdaleka nemá vyhráno, zvlášť když na něj Sordo v závěrečném dnešním testu najel téměř šest sekund. "Šokovalo mě, že byl Dani na té poslední erzetě tak silný. Bylo to zklamání, snažil jsem se šetřit gumy na zítřek. Dnes to bylo docela dobré, ale musíme zůstat plně soustředění," řekl Evans.

Martin Prokop s Fordem Fiesta je po dvou dnech dvacátý.

Na začátku čtvrté desítky pořadí se pohybuje portugalský fotbalový trenér André Villas-Boas, jenž je vášnivým amatérským jezdcem. Bývalý kouč Porta, Chelsea či Marseille, který už má za sebou i účast na Rallye Dakar, absolvuje premiérový start v mistrovství světa s vozem Citroën C3.

Portugalská rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích - po 2. etapě:
1. Evans, Martin (Brit./Toyota Yaris) 3:07:09,1
2. Sordo, Rozada (Šp./Hyundai i20) -10,7
3. Ogier, Ingrassia (Fr./Toyota Yaris) -1:04,2
4. Kacuta, Barritt (Jap., Brit./Toyota Yaris) -1:05,7
5. Fourmaux, Jamoul (Fr., Belg./Ford Fiesta) -4:21,8
6. Greensmith, Edmondson (Brit., Ir./Ford Fiesta) -4:28,2
...20. Prokop, Chytka (ČR/Ford Fiesta R5) -17:21,2

Reklama

Související témata: