Hlavní obsah

Lounová mi bude v kabině zpívat, těší se závodník před premiérou na Dakaru

Unikátní i renesanční. Závodník Martin Čábela se pohybuje v motorsportu čtyřicet let - vyzkoušel všechno od rallye, rallyecrossu, motorek, okruhů až po závody do vrchu. Teď se chystá na premiérový start na Dakaru. „Jsem ortodoxní závodník, pro mě je rychlost důležitá," prohlašuje. Do slavné rallye nastoupí v rámci kategorie Classic pro historické automobily, navigovat ho bude populární zpěvačka Olga Lounová. Od ní se prý dočká zajímavého benefitu. „Olga slíbila, že bude zpívat," směje se závodník.

Navigátorka Olga Lounová bude mít na Dakaru i pračku. Další nutností jsou salámyVideo: Sport.cz

 
Článek

Vždycky se chtěl pouštní soutěže zúčastnit, miloval automobilové bestie z osmdesátých a devadesátých let. Proto původně Čábela plánoval vyrazit do Dakaru ve speciálu Matra Murena. Nakonec však usedne do vozu Mercedes G500. „Stavbu Matry jsem musel zastavit v září, protože bychom to nestihli. Pojedeme s ní v příštím roce. Podobné auto tam ani letos nejede," prohlásil Čábela, který si stanovil plán, jak by mělo jeho vystoupení na Dakaru vypadat. „Cílem je, abychom soutěž dokončili se ctí. A hlavně prožili historickou myšlenku Dakaru," dodal zkušený závodník z týmu Moto Racing Group.

Po boku bude mít zpěvačku Olgu Lounovou. S ní se na dakar připravoval letos na rallye veteránů, trénovali hlavně navigaci, která bude jednou z klíčových věcí. „Pro navigátory to bude velká řehole. Pojede se prakticky na slepou mapu a na azimuty. Výhodné to bude pro staré mazáky, kteří systém znají. Ještě v posledních dnech roku jsme s Olgou koukali podrobně na počítači na některé etapy a projížděli vše virtuálně," popisoval Čábela, který populární zpěvačku a nadšenkyni do motorsportu oslovil s vidinou účasti na Dakaru.

Foto: MRG

Zpěvačka Olga Lounová se představí na slavném dakaru jako navigátorka.

„Olga má výhodu v tom, že je chytrá holka a hodně jí to pálí. Umí skvěle reagovat a improvizovat. Když jsme poprvé spolu absolvovali rallye, relativně hned měla o navigování jasno," popisoval Čábela, který slíbil, že se parťačce nebude do navigace plést. "Musí si najít vlastní systém, aby se naučila rychle a spolehlivě reagovat."

Foto: MRG

Martin Čábela se pohybuje v motorsportu čtyřicet let. Za sebou má rallye, rallyecross, zkušenosti sbíral na motorce i okruzích, závodil i do vrchu. Teď se předvede na slavném Dakaru.

Čábela se těší na duny a písek. „Do pouště jezdím třikrát za rok, ale hlavně na motorce. Je to hodně o umění číst písek," konstatoval úspěšný podnikatel. „Zároveň si myslím, že organizátoři nás nepustí do terénu, které by byly extrémní. Proto je důležité se v autě chovat rozumně, nepálit to hlava nehlava. Pohlídat si, abychom nenajeli na větší šutr a neztráceli minuty s defektem."

Jako pilot na trase určitě využije svých bohatých zkušeností. Řadu závodů i vyhrál, ale dobře ví, že Dakar bude unikátní zkušeností. „Já tyhle věci dělám pro sebe, pro svůj zážitek. Ani nevím, co by se dalo vyzdvihnout z mé kariéry. Netuším, kolikrát jsem co vyhrál. Mě baví okamžik, vyhrát v ten den. Nedělám to kvůli prezentaci na sociálních sítích."

Kromě ostrých kilometrů čekají Čábelu a Lounovou na Dakaru také dlouhé přejezdy do bivaku. Když bude možnost, budou prý poslouchat v závodním voze hudbu. „Olga slíbila, že bude zpívat," prozradil závodník s úsměvem „Máme v autě tři telefony, tak třeba z jednoho nám pojede muzika. Možná něco zapojíme také do beden."

Reklama