Hlavní obsah

Macík navzdory aprílu i dubovým kořenům v Polsku zvítězil, Kvapil dojel třetí

Praha

Vydařený vstup do sezóny. Tým KM Racing bodoval v prvním letošním mezinárodním závodu Baja Drawsko Pomorskie. Pilot Martin Macík, navigátor František Tomášek a mechanik Michal Mrkva ve své žluté liazce obhájili loňské vítězství mezi kamióny. Lukáš Kvapil vybojoval třetí místo na motocyklu.

Foto: Sport.cz

Martin Macík s kamiónem Liaz na trati Rallye Dakar.

Článek

V Polsku se na apríla sešel český nároďák dakarských jezdců a v týmu KM Racing i mezi jednotlivými českými posádkami panovala dobrá nálada. Během pátku závodníci absolvovali úvodní prolog, do kterého Martin Macík se svou posádkou po loňském vítězství startoval z prvního místa, do cíle ale dojel s druhým nejlepším časem a ztrátou několika vteřin. Po páteční aprílové a velice studené noci čekaly na jezdce v kamiónech dvě rychlostní zkoušky, každá po 174 km.

„Bylo s kým soupeřit a to je vždy plus, protože se dají sbírat cenné zkušenosti. Závod byl jiný než v loňském roce. Musím přiznat, že jsem do první sobotní erzety nevjel zrovna ideálně. Možná jsem se na to špatně vyspal, ale neřídilo se mi moc dobře. Navíc se nám dva kilometry před cílem pod kola zasekl obrovský kořen dubu a Michal Mrkva musel ven z auta, protože jsme si mysleli, že máme zablokované kolo," popisuje Martin Macík v tiskové zprávě. I přesto se posádce nakonec podařilo získat druhé místo.

Vyhráli i závody ve skoku

Po promluvě šéfa týmu Martina Macíka staršího vyrazila posádka do druhé části s velkým odhodláním obhájit loňské vítězství.

„Řekli jsme si, že to dáme! Jako vždy to zabralo a druhou sobotní rychlostní zkoušku jsme doslova letěli. Neměli jsme úplně stoprocentní výkon motoru, ale byla to pecka. A tentokrát jsme si závod konečně užívali. Myslím, že jsme vyhráli i závody ve skoku, protože jsem nohu z plynu nesundal ani v pasážích, kde bylo hned několik skokanských příležitostí za sebou," směje se Macík junior.

Díky druhé sobotní jízdě tým v závodě s přehledem a několikaminutovým náskokem zvítězil. „Z vítězství máme i vzhledem k vývoji závodu obrovskou radost. Je to krásný vstup do nové sezóny," cení si Macík.

Kvapil na úvod vedl

Dobře si v Polsku vedl také Lukáš Kvapil, motocyklista týmu KM Racing, pro kterého byl start první závodní zkušeností po vážném zranění z loňských závodů v Milovicích. „Lékaři mi před Baja Drawsko povolili pouze pár tréninků, ale i tak se mi jelo perfektně a po prvním dni jsem byl mezi motorkáři nejlepší," popisuje Kvapil, který v Polsku sbíral další zkušenosti pro start v Rallye Dakar 2017.

V sobotu ovšem udělal Lukáš navigační chybu, ta znamenala penalizaci a v konečném hodnocení ho posunula na třetí místo. I jeho pódiové umístění bylo pro tým každopádně velkým úspěchem.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.