Hlavní obsah

Macík vsadil na černého Frantu, před Dakarem se vybarví

Praha

Zvykněte si na černého elegána. Mechanici týmu KM Racing připravili nový kamión Liaz, se kterým Martin Macík Jr., František Tomášek a Michal Mrkva budou v letošní sezóně závodit. Franta, jak byl nový vůz pojmenován, má mnohá vylepšení. Impuls pro většinu změn přinesly zkušenosti získané během předchozí Rallye Dakar. Některé změny jsou celkem překvapivé a netradiční je i nový temný design, který se bude proměňovat. Těsně před Rallye Dakar 2017 se Franta vybarví.

Foto: Sport.cz

Martin Macík a jeho nový Franta na trati Baja Aragon.

Článek

Mechanici týmu pod vedením Michala Mrkvy pracovali na novém závodním kamiónu do poslední chvíle před startem sezóny. Franta má proti předchozímu modelu podstatně upravený tvar. Důvodem ke změně byla potřeba účelnějšího rozložení váhy celého vozu, která by měla přinést nové možnosti ve zrychlení jízdy, hlavně v techničtějších pasážích.

V kamiónu budou zároveň otestovány nové tlumiče, na které se v náročném terénu dakarských závodů kladou vysoké nároky. „I kabinu jsme si dělali hodně účelně a na míru, už žádný koberec, ale pěkně na hulváta - jen samé železo. Mám také kompletně nový posed, teď ve Frantovi sedím jako v osobáku. Těším se, jak se výsledný efekt projeví v závodech, myslím, že úprava přinese velkou změnu k lepšímu," popisuje Martin Macík, pilot týmu KM Racing. A doplňuje: „Auto je teď hodně hlasité, dokonce tak, že budeme muset jezdit se sluchátky, zvuk bude rezonovat do kabiny. To mi nahrálo, protože si chci do kabiny přidat ještě audio systém, abychom se při hudbě mohli do jednotlivých etap pořádně namotivovat."

Experimenty se vzhledem vozu

Tým si u nového vozu pohrál také s designem, který pro něj připravili profesionálové z Rallye Design. „Teď je auto hodně temné a před Dakarem se vybarví. Jak? To si necháme jako překvapení. Baví nás experimentovat se vzhledem a věříme, že to bude zpestření i pro naše fanoušky. Rozhodně se nebojíme, že by nás na trati závodů přehlédli," komentuje nový vzhled kamiónu šéf týmu Martin Macík.

Prvním testem byla Baja Aragon. Franta ve Španělsku dovezl posádku na celkové čtvrté místo. „Jede neuvěřitelně, celý realizační tým z toho je překvapený a pro mě osobně to je velká motivace. Musím na sobě dále pracovat a zlepšovat se," pochvaluje si Macík. Španělská rallye je svým charakterem dakarské velmi podobná. „Je velmi prašná a jezdí se ve vysokých rychlostech. Maximální kombinace prachu, tepla, skal a šotoliny. Proto je to vhodný test na nadcházející Dakar," zmiňuje Macík.

V srpnu čekají na tým KM Racing další závody, HunGarian Baja a Baja Poland. Na září je pak v plánu velké testování v marocké poušti.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.