Hlavní obsah

Mikkelsen s Fabií S2000 jako první v historii obhájil titul v IRC

Pafos

Nor Andreas Mikkelsen se Škodou Fabia S2000 jako první v historii obhájil titul v šampionátu Intercontinental rallye challenge. Druhým místem při víkendové Kyperské rallye potvrdil už druhý rok vlády v seriálu.

Foto: irc.com

Nor Andreas Mikkelsen při posledním podniku IRC na Kypru.

Článek

„Byla to skvělá sezóna pro mě i celý tým Škoda," rozplýval se v cíli poslední soutěže letošního ročníku Mikkelsen krátce po setmění. Ve vyprahlém vnitrozemí ostrova ve Středozemním moři jej při teplotách přes třicet stupňů provázela smůla, když opakovaně prorazil gumu. I přesto druhé místo s přehledem hlídal.

V poslední rychlostní zkoušce pak vyjádřil poděkování dlouholetému navigátorovi. Norův spolujezdec Ola Floene usedl za volant soutěžní Fabie S2000 a Mikkelsen mu četl rozpis. Zajeli devátý čas. Šlo totiž o jejich poslední společné vystoupení. „Rozhodl jsem se spolupracovat s Finem Markkulou, který je mi věkově bližší," vysvětloval Mikkelsen, jenž bude v příští sezóně závodit za Volkswagen v mistrovství světa.

K angažmá v elitní kategorii mu pomohly dva tituly ve Fabii. „Musím říct, že tentokrát bylo snadnější získat první titul. Minulý rok bylo v šampionátu více kvalitních jezdců. Letos jsem pravidelně dojížděl a triumf nebyl až tak překvapující," prohlásil Mikkelsen, pro nějž závěrečný servis obstaralo vedení týmu. Místo mechaniků se klíčů chopili ředitel týmu a inženýři.

Vítězné loučení se šampionátem mu sebral Nasser Al-Attiyah z Kataru, který pořadatelům pomohl finančním darem 50 tisíc eur k pořádání závodu. Kyperská rallye se totiž počítá i do šampionátu Středního východu, kde bronzový medailista ve střelbě z OH v Londýně usiluje o titul. „Tři závody jsem vynechal kvůli hrám, vyhrál jsem v Jordánsku a potřeboval body z Kypru, abych mohl při posledním podniku v Dubaji myslet na celkové prvenství. Proto jsem organizátorům pomohl na účet vlastní kapsy. Rallye máme přece všichni rádi," řehtal se katarský borec, než si v přístavu Pafos vychutnal s celým týmem slavnostní ceremoniál.

Konečné pořadí Kyperské rallye:
1. Al-Attiyah, Bernacchini (Kat., It., Fiesta S2000) 3:16:25,2 h.
2. Mikkelsen, Floene (Nor., Fabia S2000) +3:35,3 min.
3. Arai, Moscatt (Jap., Subaru Impreza) +10:07,1
4. Nikara, Kalliolepo (Fin., Subaru Impreza) 12:42,1
5. Wiegand, Gottschalk (Něm., Fabia S2000) +14:00,6
6. Savva, Papandreou (Kypr, Mitsubishi Lancer) +15:45,1.
Konečné pořadí IRC:
1. Mikkelsen 158 bodů
2. Kopecký 101 b.
3. Hänninen (Fin., Škoda Fabia S2000) 93
4. Wiegand 73
5. Basso (It., Fiesta S2000) 65.
Konečné pořadí Poháru konstruktérů:
1. Škoda 348
2. Peugeot 217
3. M-Sport 210

Reklama

Související témata: