Hlavní obsah

Mikkelsen zvládl nejlépe prolog v Australské rallye a poprvé vede

Norský pilot Andreas Mikkelsen vstoupil nejlépe do Australské rallye a poprvé v kariéře vede závod mistrovství světa. V úvodních dvou 1600 metrů dlouhých takzvaných superspeciálkách si připsal první a druhé místo a před páteční první etapou je v čele s náskokem 0,9 sekundy před Krisem Meekem z Británie, který v citroënu narušuje nadvládu továrního týmu Volkswagenu.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Lídr mistrovství světa v rallye Sebastien Ogier.

Článek

Čtyřiadvacetiletý Mikkelsen tvoří v Austrálii posádku s irským navigátorem Paulem Naglem, náhradníkem za obvyklého partnera Mikka Markkulu z Finska. Ten má poraněné dva obratle z předminulé Finské rallye, kvůli čemuž posádka chyběla na startu posledně v Německu.

Půl sekundy za Meekem následují Mikkelsonovi týmoví kolegové z Volkswagenu Jari-Matti Latvala z Finska a Francouz Sébastien Ogier, který se v Austrálii může stát s předstihem mistrem světa.

Po čtvrtém místě v Německé rallye vynechal start v Austrálii český pravidelný účastník MS Martin Prokop. Objeví se místo toho v Polsku, kde se v sobotu a v neděli jede závod mistrovství Evropy; Prokop tam ale nebude jako přímý účastník soutěže.

V Austrálii čeká posádky ještě 20 rychlostních zkoušek a po nich se může Ogier radovat z premiérového titulu. V Německu ještě nástupce krajana Sébastiena Loeba mečbol neproměnil, nyní jsou jeho šance reálnější. Má náskok 75 bodů před Belgičanem Thierrym Neuvillem, který je po dnešku šestý, a titul získá, pokud zvýší odstup na 84 bodů. Maximálně tolik jich bude možné vybojovat ve zbývajících třech soutěžích.

Australská rallye, podnik MS v automobilových soutěžích v Coffs Harbour - po dvou rychlostních zkouškách:
1. Mikkelsen, Nagle (Nor., Ir./Volkswagen Polo R) 2:45,3
2. Meeke, Patterson (Brit., Ir./Citroën DS3) -0,9
3. Latvala, Anttila (Fin./Volkswagen Polo R) -1,4
4. Ogier, Ingrassia (Fr./Volkswagen Polo R) -1,5
5. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Citroën DS3) -1,9
6. Neuville, Gilsoul (Belg./Ford Fiesta RS) -2,7.

Reklama

Související témata: