Hlavní obsah

Nejžádanější hvězda Dakaru? Čech a jeho tým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senzační úspěch. Marian Chytka je při Dakarské rallye jedničkou, žádanějšího fotografa nenajdete. Spolupracuje s nejlepšími týmy a závodníky. „Nastávající ročník Dakaru může být přelomový, Audi vyjede poprvé s elektromobilem. Když jsem ho fotil při testování, měl jsem ze začátku trochu pochybnosti. Je to ale určitě předzvěst ekologické budoucnosti této slavné soutěže," prohlásil Chytka v tiskové zprávě pro média. Před několika lety dodával fotografie v tříčlenném týmu, nyní řídí jedenáctičlenný mezinárodní tým a zaměřuje se také na videa.

Foto: MCHphoto.cz

Český fotograf Chytka tradičně fotí na Dakaru největší hvězdy.

Článek

Značka MCH Photo je ve světě dálkové rallye respektovaným pojmem. V kategorii aut fotí 25 nejlepších posádek, fotografie dodává elitním motocyklovým jezdcům a spolupracuje s týmy jako Honda, Audi, Toyota, Mini, Can-Am nebo Kamaz... A všichni si práci fotografa ze Vsetína pochvalují. „Už jsem musel klienty ve větším měřítku odmítat," pochlubí se obrovským zájmem fotograf před startem jedenácté dakarské mise. I proto tým posílil, kromě pěti Čechů a jednoho kolegy ze Slovenska, bere do Saúdské Arábie dva lidi z Polska, jednoho z Indie a dva externí kolegy z Bulharska.

Jde určitě o největší mediální tým na Dakaru, když nepočítá produkce organizátorů slavné rallye. Nyní se poprvé bude Chytka zaměřovat na natáčení videí pro závodníky. „Není možné ustrnout, je třeba reagovat na to, co lidé chtějí. Zaměřovat se pouze na fotky je neudržitelné. Některým týmům se staráme také o sociální sítě," prohlásil Chytka, který však ohledně natáčení videí zdlouhavě a vlekle jedná s organizátory. „To je na tom nejhorší, protože chtějí vysoké poplatky. Odkazují se na pravidla, které vytvářejí až při komunikaci se mnou."

Podle Chytky bude Dakar 2022 přelomový a nepředvídatelný. Tovární tým Audi na něm představí nový speciál RS Q e-tron. Jedná se o dakarský speciál, který si vozí svůj vlastní generátor elektřiny a nemusí se tak nabíjet. „V září jsem měl možnost ho fotit na testování v Maroku. Přišlo mi, že tam byla ještě spousta věcí, co chtěly dopilovat. Pak mě ale přesvědčil a vidím v něm velkou a zajímavou sílu. Audi do toho šlape naplno a rozpočet se podle mě nedá srovnat s žádným jiným týmem. Auto je krásné, takže na focení ideální," dodal Chytka.

Těší se rovněž na zcela novou kategorii aut T1+. „Vypadají jako stávající vozy T1 na steroidech. Všechno větší, robustnější, auta vypadají agresivně, naštvaně. Moc se na to těším. Tato elitní kategorie je naprosto nepředvídatelná, protože to bude poprvé, kdy se tyto vozy představí na startu ostrého závodu a pojedou naplno."

Trasa 2022? Nevypadá atraktivně

Co uznávaného fotografa netěší, je výběr trasy. Pouštní soutěž se v roce 2022 podle Chytky vyhýbá řadě atraktivních a fotogenických míst. „Krásné pasáže jsou třeba na severu u Jordánska, Al Ula, Neom, kde jsou skály a červený písek. To se v nadcházejícím ročníku zcela vypustilo. Nebo poušť Rub al-Chálí, kde jsou největší duny, se zcela vypustila. Asi to bylo proto, že by se jim tam mnoho závodníků zaseklo a organizátoři nevěděli, jak to řešit," smutnil Chytka.

Foto: MCHphoto.cz

Uznávaný fotograf Chytka očekává přelomový ročník Dakar

„Třeba v prvních etapách není nic extra. Nejsou tam ani duny, ale písčité cesty, kterou jsou špinavé s velbloudí trávou. Hrozí, že 40 kilometrů se pojede po rovině a pak tam bude jedna nebo dvě duny, kde budou všichni fotografové. Obávám se, že takových etap bude víc," dodal slavný český fotograf. Stejně už se ale nemůže dočkat toho, až se začne závodit. "Až budeme na místě a organizačně bude vše v pořádku, tak focení bude už jen jako potěšení," dodal.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.