Hlavní obsah

Osmý triumf! Legendární Francouz se stal nejstarším vítězem světové rallye

Aktualizováno

Francouzský jezdec Sébastien Loeb vyhrál poosmé Rallye Monte Carlo a ve 47 letech se stal nejstarším vítězem závodu mistrovství světa. Devítinásobný šampion ve voze Ford Puma porazil v dramatickém souboji o 10,5 sekundy krajana Sébastiena Ogiera, jenž v měl předposlední rychlostní zkoušce defekt.

Foto: Profimedia.cz

Francouz Sébastien Loeb na trati Rallye Monte Carlo.

Článek

Legendární francouzský jezdec Sébastien Loeb vyhrál poosmé Rallye Monte Carlo a ve 47 letech se stal nejstarším vítězem závodu mistrovství světa. Devítinásobný šampion ve voze Ford Puma porazil v dramatickém souboji o 10,5 sekundy krajana Sébastiena Ogiera, jenž v měl předposlední rychlostní zkoušce defekt.

Loeb si dojel pro první vítězství v MS od roku 2018 týden po Dakaru, kde obsadil druhé místo. Rallyeový rekordman, jenž přestal pravidelně startovat v šampionátu po zisku devátého titulu v roce 2012, si připsal 80. vítězství v kariéře. Poprvé vyhrál bez svého dlouholetého navigátora Daniela Eleny, kterého nahradila Isabelle Galmicheová.

"Jsem moc šťastný. Moc jsem toho neočekával, když jsem sem jel, ale byl to skvělý souboj. Ogier byl opravdu rychlý a mně se moc včera a dnes ráno nedařilo," uvedl Loeb, jenž se zároveň stal prvním vítězem v nové éře speciálů s hybridním pohonem.

Na nečekaném devátém místě dokončil náročnou soutěž Erik Cais, který startoval ve světové rallye podruhé v životě. Ve WRC2 skončil dvaadvacetiletý jezdec druhý za mistrem světa této kategorie Andreasem Mikkelsenem z Norska.

Slavní francouzští piloti, kteří získali dohromady 17 z posledních 18 mistrovských titulů, sváděli na místy zledovatělých asfaltových tratích souboj o výhru od úvodní erzety. Za devátým vítězstvím směřoval Ogier s Toyotou Yaris, jenž na svého rivala získal před posledními dvěma testy velký náskok 24,6 sekundy.

V předposlední 16. zkoušce měl ale osmatřicetiletý šampion defekt levého předního kola a klesl na druhé místo 9,5 sekund za Loeba. Do závěrečné power stage navíc Ogier odstartoval předčasně a desetisekundovou penalizací dal svému předchůdci na trůnu ještě větší šanci na vítězství. Loeb si vedení zkušeně pohlídal a celkově porazil mladšího krajana o 10,5 sekundy. Dotáhl se na něj díky tomu v počtu triumfů v Monte Carlu.

"Na startu jsem slyšel nějaký zvláštní zvuk z motoru a možná jsem vystartoval trochu dříve. Ale můžu odjíždět s hlavou vztyčenou. Odvedl jsem svou práci, byl to dobrý víkend napoprvé s hybridem," řekl Ogier, jenž marně skrýval zklamání.

Třetí za francouzskými jezdci, kteří letos nepojedou celý šampionát, skončil Ir Craig Breen. Ve Fordu Puma ztratil na vítěze 1,39,8 minuty.

V power stage neudržel Cais průběžné osmé místo před Japoncem Takamotem Kacutou v toyotě nejvyšší kategorie. I tak český jezdec vylepšil svou třináctou pozici z loňského debutu v MS na Katalánské rallye i tehdejší třetí příčku ve WRC2.

Šampionát bude pokračovat na konci února ve Švédsku.

Rallye Monte Carlo, úvodní podnik MS v automobilových soutěžích:
1. Loeb, Galmicheová (Fr./Ford Puma) 3:00:32,8
2. Ogier, Veillas (Fr./Toyota Yaris) -10,5
3. Breen, Nagle (Ir./Ford Puma) -1:39,8
4. Rovanperä, Halttunen (Fin./Toyota Yaris) -2:16,2
5. Greensmith, Andersson (Brit., Švéd./Ford Puma) -6:33,4
6. Neuville, Wydaeghe (Belg./Hyundai i20) -7:42,6,
...9. Cais, Těšínský (ČR/Ford Fiesta) -12:29,2,
23. Černý, Černohorský (ČR/Ford Fiesta) -24:14,0,
45. Rada, Jugas (ČR/Fiat 124 Abarth) -53:22,9.
Průběžné pořadí MS (po 1 z 13 závodů):
1. Loeb 27
2. Ogier 19
3. Rovanperä 17
4. Breen 15
5. Neuville 11
6. Greensmith 10,
...10. Cais 2.
Pořadí týmů:
1. M-Sport Ford 42
2. Toyota 39
3. Hyundai 13
4. Toyota NG 8.

Reklama

Související témata: